Aartsbisdom Chieti-Vasto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arcidiocesi di Chieti-Vasto
Aartsbisdom Chieti-Vasto
Basisgegevens
Aartsbisschop Bruno Forte
Oppervlakte 2.539 km²
Bevolking 309.352 (2007)
Katholieken 305.901 (2007)
Website http://www.chieti.chiesacattolica.it/
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het aartsbisdom Chieti-Vasto (Latijn: Archidioecesis Theatina-Vastensis, Italiaans: Arcidiocesi di Chieti-Vasto) is een in Italië gelegen rooms-katholiek aartsbisdom met zetel in de stad Chieti. De aartsbisschop van Chieti-Vasto is metropoliet van de kerkprovincie Chieti-Vasto waartoe ook het volgende suffragane aartsbisdom behoort:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds in de 6e eeuw bevond zich in Chieti een bisschopszetel. Op 1 juli 1526 verhief paus Clemens VII het bisdom met de bul Super universas tot metropolitaan aartsbisdom. De bisdommen Penne, Atri en Lanciano werden suffragaan aan Chieti.

Met de apostolische constitutie Fructuosae ecclesiae van 2 maart 1982 werd het aartsbisdom Lanciano-Ortona suffragaan gesteld aan Chieti. Op 30 september 1986 werd per decreet van de Congregatie voor de Bisschoppen het aartsbisdom Chieti samengevoegd met het bisdom Vasto. Daarvoor werden de beide bisdommen ook al in een personele unie door één bisschop bestuurd.

Bisschoppen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van bisschoppen en aartsbisschoppen van Chieti-Vasto

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roman Catholic Archdiocese of Chieti-Vasto van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.