Aartsbisdom Ljubljana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nadškofija Ljubljana
Wapen
Basisgegevens
Aartsbisschop sede vacante
Oppervlakte 6.134 km²
Bevolking 772.106 (2011)
Katholieken 561.600 (2011)
Website http://nadskofija-ljubljana.si/
Portaal  Portaalicoon   Christendom
De Sint Nicolaas Kathedraal in Ljubljana

Het Rooms-katholieke Metropolitaanse Aartsbisdom Ljubljana (Latijn: Archidioecesis Labacensis; Sloveens: Nadškofija Ljubljana) is een kerkelijk grondgebied of bisdom van de Rooms-katholieke Kerk in Slovenië.

Geschiedenis[bewerken]

Het werd opgericht als het bisdom van Ljubljana door Paus Eugenius IV op 6 december 1461 en werd onmiddellijk onderworpen aan de Heilige Stoel, van haar oprichting tot de oprichting van het aartsbisdom. Het grondgebied kwam overeen met de Oostenrijkse kroondomein van Weimar. Voorafgaand aan de vorming van dit bisdom was het gebied sinds 811 onderdeel van de kerkelijke grondgebied van de patriarch van Aquileia.

In 1952 stak een groep communisten hulpbisschop Anton Vovk in brand met petroleum, wat enkele ernstige brandwonden tot gevolg had [1]. Het bisdom werd verheven tot een grootstedelijke aartsbisdom op 22 december 1961.

Vandaag de dag heeft het twee suffragane zetels, te weten het bisdom Koper (sinds 1977) en het bisdom Novo Mesto (sinds 2006). Het is de primate zetel van Slovenië; een nog levende voormalige aartsbisschop, Franc Rode, C.M., werd gepromoveerd tot een curiaal officie (Congregatie voor de Instituten van Gewijd Leven en Gemeenschappen van Apostolisch Leven) en werd benoemd tot kardinaal, waaruit het belang van dit aartsbisdom en de aartsbisschoppen bleek. De moederkerk van het aartsbisdom en dus de zetel van de aartsbisschop is de Sint-Nicolaaskathedraal in Ljubljana, het bevat ook kleine basilieken in Brezje en Stična. De aartsbisschopszetel van Ljubljana is sinds 31 juli 2013 vacant. De vorige aartsbisschop en dus primaat van Slovenië, was Zijne Excellentie Anton Stres. hij werd door Paus Benedictus XVI op 28 november 2009 benoemd.

Lijst van bisschoppen van Ljubljana[bewerken]

Lijst van aartsbisschoppen van Ljubljana[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. John Corsellis, Marcus Ferrar. Slovenia 1945: memories of death and survival after World War II. I.B.Tauris, 2005. (p. 196)