Aartsbisdom New York

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Archdiocese of New York
Wapen
Aartsbisdom New York
Basisgegevens
Aartsbisschop Timothy Dolan
Parochies 368
Oppervlakte 12.212 km²
Bevolking 5.854.721 (2013)
Katholieken 2.634.624 (2013)
Website ny-archdiocese.org
Kaart van de kerkprovincie
Aartsbisdom New York
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het aartsbisdom New York (Latijn: Archidioecesis Neo-Eboracensis; Engels: Archdiocese of New York) is een metropolitaan aartsbisdom van de Rooms-Katholieke Kerk in de Amerikaanse staat New York. De zetel van het aartsbisdom is in de stad New York.

Territorium[bewerken | brontekst bewerken]

De aartsbisschop van New York is metropoliet van de kerkprovincie New York, die de gehele staat New York omvat en waartoe ook de volgende suffragane bisdommen behoren:

Het aartsbisdom New York beslaat de volgende county's en boroughs: Bronx, Dutchess County, Manhattan, Orange County, Putnam County, Rockland County, Staten Island, Sullivan County, Ulster County en Westchester County.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bisdom New York werd opgericht op 8 april 1808. Daarvoor behoorde het gebied toe aan het aartsbisdom Baltimore. Het bisdom werd suffragaan aan Baltimore. Op 23 april 1847 werd een deel van het grondgebied afgestaan voor de vorming van de bisdommen Buffalo en Albany. Op 19 juli 1850 werd New York verheven tot aartsbisdom en op 29 juli 1853 werden het bisdom Brooklyn afgesplitst en ook werd een deel van het aartsbisdom afgestaan om samen met een deel van het bisdom Philadelphia het bisdom Newark te vormen. Dit laatste bisdom was tot 1937 ook suffragaan aan New York. Op 21 maart 1929 werd gebied afgestaan voor de oprichting van de apostolische prefectuur van de Bahama.

De aartsbisschoppen van New York worden traditioneel verheven tot kardinaal.

Bisschoppen[bewerken | brontekst bewerken]

Aartsbisschoppen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roman Catholic Archdiocese of New York van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.