Aartsbisdom Olinda e Recife

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arquidiocese de Olinda e Recife
Basisgegevens
Aartsbisschop Fernando Antônio Saburido OSB
Parochies 100
Oppervlakte 2.226 km²
Bevolking 3.758.000 (2007)
Katholieken 3.552.000 (2007)
Website http://www.arquidioceseolindarecife.org/
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het aartsbisdom Olinda e Recife (Latijn: Archidioecesis Olindensis et Recifensis; Portugees: Arquidiocese de Olinda e Recife) is een in Brazilië gelegen rooms-katholiek aartsbisdom met zetel in Olinda in de staat Pernambuco. De aartsbisschop van Olinda e Recife is metropoliet van de kerkprovincie Olinda e Recife, waartoe ook de volgende suffragane bisdommen behoren:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 juli 1614 werd door paus Paulus V met de apostolische constitutie Fasti novi orbis de territoriale prelatuur Pernambuco opgericht. Dit gebied behoorde daarvoor toe aan het bisdom São Salvador da Bahia. Op 6 juli 1624 werd de territoriale prelatuur suffragaan aan het aartsbisdom São Salvador da Bahia. Dit geschiedde door paus Urbanus VIII met de apostolische constitutie Romanus Pontifex. Op 16 november 1676 werd de territoriale prelatuur Pernambuco door paus Innocentius XI met de apostolische constitutie Ad sacram Beati Petri sedem verheven tot bisdom en hernoemd tot bisdom Olinda.

Het bisdom Olinda stond op 6 juni 1854 gebiedsdelen af voor de oprichting van het bisdom Ceará, op 27 april 1892 voor het bisdom Paraíba, op 2 juli 1900 voor het bisdom Alagôas en op 5 december 1910 voor het bisdom Floresta.

Op 5 december 1910 werd Olinda door paus Pius X tot aartsbisdom verheven. Op 26 juli 1918 hernoemde paus Benedictus XV het aartsbisdom Olinda, met de apostolische constitutie Cum urbs Recife tot aartsbisdom Olinda e Recife. Op 2 augustus 1918 werd een deel van het aartsbisdom afgestaan voor de oprichting van de bisdommen Garanhuns en Nazaré. Dit gebeurde nogmaals op 7 augustus 1947 voor de oprichting van het bisdom Caruaru en op 13 januari 1962 voor de oprichting van het bisdom Palmares.

Bisschoppen[bewerken | brontekst bewerken]

Bisschoppen van Olinda[bewerken | brontekst bewerken]

Aartsbisschoppen van Olinda[bewerken | brontekst bewerken]

Aartsbisschoppen van Olinda e Recife[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]