Aartsbisdom Sorrento-Castellammare di Stabia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arcidiocesi di Sorrento-Castellammare di Stabia
Basisgegevens
Land Vlag van Italië Italië
Kerkprovincie Napels
Bisschopszetel Sorrento
Website http://www.diocesisorrentocmare.it/
Hiërarchie
Aartsbisschop Francesco Alfano
Statistieken
Oppervlakte 205 km²
Bevolking 240.146 (2007)
Katholieken 237.996 (2007)
Parochies 87
Locatie
Aartsbisdom Sorrento-Castellammare di Stabia
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het aartsbisdom Sorrento-Castellammare di Stabia (Latijn: Archidioecesis Surrentina-Castri Maris o Stabiensis; Italiaans: Arcidiocesi di Sorrento-Castellammare di Stabia) is een in Italië gelegen rooms-katholiek aartsbisdom met zetel in de stad Sorrento. Het aartsbisdom behoort tot de kerkprovincie Napels, en is, samen met het aartsbisdom Capua, de bisdommen Acerra, Alife-Caiazzo, Aversa, Caserta, Ischia, Nola, Pozzuoli, Sessa Aurunca, Teano-Calvi en de territoriale prelatuur Pompeï, suffragaan aan het aartsbisdom Napels.

Geschiedenis[bewerken]

Het bisdom Sorrento werd opgericht in de 5e eeuw. In 968 werd Sorrento too paus Johannes XIII tot aartsbisdom verheven. De bisdommen Massa Lubrense, Vico Equense en Capri werden op 27 juni 1818 met de apostolische constitutie De ulteriori door paus Pius VII opgeheven en deze gebieden werden toegevoegd aan het aartsbisdom Sorrento. Op 30 april 1979 verloor Sorrento de status van Metropool en werd het suffragaan aan het aartsbisdom Napels.

Op 30 september 1986 werd het met het decreet Instantibus votis van de Congregatie voor de Bisschoppen het bisdom Castellammare di Stabia aan Sorrento toegevoegd en werd de naam veranderd in aartsbisdom Sorrento-Castellammare di Stabia.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]