Aartsbisdom Szczecin-Kamień

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Archidiecezja Szczecińsko-Kamieńska
Basisgegevens
Aartsbisschop Andrzej Dzięga
Oppervlakte 12.754 km²
Bevolking 1.068.300 (31-12-2011)
Katholieken 1.002.000 (31-12-2011)
Website http://www.szczecin.kuria.pl/
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Bisdommen in Polen
30. Aartsbisdom Szczecin-Kamień
31. Bisdom Koszalin-Kołobrzeg
32. Bisdom Zielona Góra-Gorzów

Het Aartsbisdom Szczecin-Kamień (Latijn: Archidioecesis Sedinensis-Caminensis, Pools: Archidiecezja Szczecińsko-Kamieńska) is een in Polen gelegen rooms-katholiek aartsbisdom met zetel in de stad Szczecin. De aartsbisschop van Szczecin-Kamień is metropoliet van de kerkprovincie Szczecin-Kamień waartoe ook de volgende suffragane bisdommen behoren:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28 juli 1972 stichtte paus Paulus VI met de apostolische constitutie "Episcoporum Poloniae coetus" uit voormalige gebieden van het bisdom Berlijn de nieuwe bisdommen Szczecin-Kamień en Koszalin-Kołobrzeg. Deze gebieden waren na de Tweede Wereldoorlog tijdens de Conferentie van Potsdam toegewezen aan Polen. In 1972 werd dit besluit door het Verdrag van Warschau geratificeerd. De bisdommen werden als suffragane bisdommen onder het aartsbisdom Gniezno geplaatst. De naam herinnert nog aan het historische Prinsbisdom Kammin (1217–1648). De hoofdkerk van het aartsbisdom is de Jakobskathedraal in Szczecin. In 1983 werd deze kerk verheven tot basilica minor. Cokathedraal is de dom Sint-Johannes in Kamień Pomorski. Op 25 maart 1992 werd het bisdom door paus Johannes Paulus II met de apostolische constitutie "Totus Tuus Poloniae populus" tot aartsbisdom verheven.

Bisschoppen[bewerken | brontekst bewerken]

Aartsbisschoppen[bewerken | brontekst bewerken]

Hulpbisschoppen[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roman Catholic Archdiocese of Szczecin-Kamień van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.