Aas (kaartspel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schoppenaas

De aas is een kaart in een westers kaartspel die oorspronkelijk het getal 1 voorstelt. De naam komt van het Latijnse As, een Romeinse munteenheid. In veel kaartspellen wordt de waarde gerekend te liggen tussen de 10 en de boer, waardoor de waarde 11 is. In zeer veel spellen als bijvoorbeeld poker, hartenjagen, klaverjassen, briscola en bridge wordt de aas als hoogste kaart gerekend. De aas wordt dan ook wel overdrachtelijk gebruikt als iets of iemand van zeer grote waarde of capaciteit.

De functie van de aas varieert van spel tot spel. Bij sommige spellen is de aas juist een sterke kaart, bij andere weer juist niet. Voor iedere kaartkleur is er een aas, zo heb je de:

  • Hartenaas
  • Ruitenaas
  • Schoppenaas
  • Klaverenaas

Deze hoeven onderling niet gelijkwaardig te zijn, zoals bij hartenjagen, waar de schoppen-, harten-, klaveren- en ruitenaas alle hun eigen nuances hebben.

Illustraties[bewerken]

In de negentiende eeuw was ontstond de mode om de azen van het kaartspel te voorzien van afbeeldingen van landschappen, stadsgezichten e.d. In het standaard kaartspel dat in Nederland gebruikt wordt, zien we dit nog terug. Op de azen zijn afgebeeld:

Opvallend is dat drie van deze gebouwen door Pierre Cuypers zijn gerestaureerd (Muiderslot, Servaasbasiliek, Munsterkerk), en een vierde is door hem nieuw ontworpen (Rijksmuseum).

Op spellen met het Engels-Amerikaanse beeld is vaak de schoppen aas uitbundig versierd. Dit is omdat in de achttiende en negentiende eeuw de schoppen aas gebruikt werd als merkteken dat er over een spel kaarten belasting was betaald.