Aas (kadaver)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een roodkopgier (Cathartes aura) op een dood rund

Aas zijn dode dieren of delen daarvan, die worden gegeten door andere dieren. Een dood dier wordt ook kadaver, kreng of karkas genoemd.

Aaseters[bewerken | brontekst bewerken]

Aaseters spelen een belangrijke rol in het afbreken van dierlijke resten in het milieu. Samen met alle andere organismen die dode organische materialen eten en de organische stoffen weer terug in de kringloop brengen, behoren de aaseters tot de reducenten. Deze groep omvat ook dieren als regenwormen en diersoorten die leven van mest.

Er wordt in het dierenrijk een onderscheid gemaakt tussen aaseters en roofdieren, maar de grens is niet scherp. Er zijn dieren die jagen maar ook aas eten, zoals de hyena. Sommige soorten echter zijn uitgesproken aaseters, zoals de meeste gieren. Ook bepaalde insecten zijn aaseters, al gaat het meestal om de larven ervan. Voorbeelden zijn enkele soorten kevers en vliegen.

Hengelsport[bewerken | brontekst bewerken]

Soms wordt de term 'aas' gebruikt voor lokvoer, onder andere in de hengelsport. Naast 'dood' aas gebruikt men ook zogenaamd 'levend aas', al is dit in bovenstaande context een contradictio in terminis.