Abalone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een abalone-bord

Abalone is een tactisch bordspel voor 2 spelers. Het zeskantige bord dat wordt gebruikt heeft in totaal 61 vakjes, met 5 vakjes langs elke zijde. De overige 31 vakjes zijn zo verdeeld dat ze rijen tussen de vakjes op de randen vormen. In het spel zijn 14 zwarte en 14 witte metalen balletjes (kogels). De spelers loten of kiezen wie de zwarte en wie de witte speler is. Zwart begint. Het doel van het spel is 6 kogels van de tegenstander van het bord te duwen met de eigen kogels.

De oorsprong van het spel[bewerken]

De Fransen Laurent Lévi en André Jarno waren de bedenkers van het spel Abalone. Op 29 januari 1988 richtten zij een bedrijf op om hun spel te verspreiden na afwijzingen door verscheidene uitgevers van spellen, maar een overwinning op de Boulogne-Billancourt wedstrijd voor spellenontwerpers. Voor het Abalone gedoopt werd noemden zij het spel Sumito; soms wordt het spel omschreven als "sumo met knikkers", omdat het losjes gebaseerd zou zijn op de oude Japanse vorm van worstelen. Tien jaar na de introductie zijn er 4,5 miljoen exemplaren van het spel verkocht in ruim 30 landen.

Spelregels[bewerken]

Standaardbeginopstelling

Het spel begint met een beginopstelling (afbeelding links). Meestal is dit de standaardopstelling, maar op toernooien en door gevorderde spelers wordt ook gebruikgemaakt van één van de tientallen alternatieve beginopstellingen.

Zwart zet drie kogels vooruit
Wit zet drie kogels diagonaal

Toegestane zetten[bewerken]

Men mag per beurt 1, 2 of 3 aaneengesloten kogels één vakje verplaatsen. Dat mag zowel rechtuit (de kogels bewegen 'als een trein met wagons') als zijdelings (de kogels bewegen elk een vakje zijwaarts, wat telt als één beweging).

Zwart heeft drie duwopties
De nieuwe positie van de kogels na elk van de mogelijke zetten van zwart

Het duwen van de tegenstander[bewerken]

Men mag de kogels van de tegenstander een duw geven bij het rechtuit verplaatsen, maar alleen als het aantal kogels waarmee men duwt minstens 1 hoger is dan de hoeveelheid kogels die men duwt (afbeelding rechts). Men mag dus met 2 eigen kogels 1 vijandelijke kogel duwen, en met 3 eigen kogels mag men 1 of 2 vijandelijke kogels duwen. Men kan een vijandelijke kogel niet duwen als in de richting waarin men deze wil duwen een eigen kogel achter de vijandelijke ligt.

Door een kogel van de tegenstander over de rand te duwen plaatst men deze buiten het bord en doet de kogel niet meer mee. De speler die op die manier als eerste zes kogels van de opponent van het bord heeft geduwd, is deze de winnaar.

Tijdslimiet[bewerken]

Er is geen vastgestelde tijdslimiet voor een spel Abalone, hoewel er doorgaans op toernooien en wedstrijden wel één wordt aangehouden, net zoals bij schaakwedstrijden het geval is.

Notatie van zetten[bewerken]

Voor de notatie van zetten kunnen coördinaten gebruikt worden volgens het volgende principe: De horizontale lijnen krijgen een letter, de diagonale "noordwest-zuidoost" lijnen krijgen een cijfer. De coördinaten worden gevormd door de combinatie van een letter en een cijfer.

Coördinaten:
X : G5, Y : C2, Z : H9

Alternatieve beginopstellingen[bewerken]

De meest gebruikte alternatieve beginopstellingen zijn:

Voorbeeld van een spelsituatie[bewerken]

In het begin van deze spelsituatie zijn er nog geen kogels over de rand geduwd.

Een middenspelpositie met zwart aan zet
1. F5-E5 : Zwart doorbreekt twee witte lijnen
1... C4-B3* : Wit duwt een zwarte kogel van het bord
2. C2-B2* : Zwart duwt een witte kogel van het bord

Computerprogrammatuur[bewerken]

Het spel Abalone kan ook op de computer gespeeld worden.