Abbengawier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abbengawier
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Abbengawier (Friesland)
Abbengawier
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 4′ NB, 5° 47′ OL
Overig
Postcode 9011
Woonplaats (BAG) Irnsum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Abbengawier (Fries: Abbenwier) is een buurtschap in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland die ligt ten noorden van Terhorne en ten zuidoosten van Irnsum, waar het formeel onder valt. De bebouing van de buurtschap ligt aan de Abbengawiersterdyk. Maar ook de verspreide bebouing aan de Grienedyk en Mardyk worden wel tot de buurtschap gerekend.

Abbengawier is via een fietspad met de haven van Irnsum verbonden, die aan het Sneekermeer is gelegen. De buurtschap zou een eendenkooi hebben gehad. In het zuiden ligt het kleine Lekmeer. De man van Atje Keulen-Deelstra kwam van een van de boerderijen van de buurtschap. Abbengawier moet niet verward worden met de buurtschap Abbewier in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap Abbengawier is ontstaan op en bij een terp die door middel van de clustering van drie boerderijen nog zichtbaar is in het landschap. In 1448 werd Abbengawier vermeld als Abbingweer en in 1466 als Abbinghawier. Die laatste komt uit een document van een nalatenschap van ene Doitse Albada, die woonde in een stins op een stinswier.

In 1543 is er sprake van de Abbinga Staten, die waarschijnlijk zowel op het huis wees als op de buurtschap. De states zijn later vervangen door boerderijen, zoals dat wel meer gebeurde.

In 1664 is er sprake van Abbenwierster zijl, verwijzend naar de schutsluis die in een van het vele water bij de plaats was gelegen. Wat ook aangaf dat het gebied van de buurtschap groter was dan alleen de landerijen rond de terp. In 1718 werd de plaats vermeld als Abbenwier en in de 19e eeuw als Abbengawier. De plaatsnaam is afgeleid van een terp bewoond door de familie Abbinga.