Abchaziërs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Abchaziërs
Аҧсуа/Apswa
Locatie van de Abchaziërs in de Kaukasus
Totale bevolking 150.000 (schatting)
Verspreiding Meerderheden: Abchazië (Autonome republiek in Georgië)

Minderheden: Turkije, Rusland, Kazachstan, Oekraïne

Taal Abchazisch, Turks, Russisch, Georgisch
Geloof Russisch-orthodox, Soennisme
Verwante groepen Abazijnen
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Abchaziërs of Abchazen (Abchazisch: Аҧсуа, Apswa) vormen een Noord-Kaukasisch volk dat in Abchazië leeft, met minderheden in Rusland, Turkije, Kazachstan en Oekraïne. Een grote groep Abchaziërs woont in Turkije waarnaar die groep uit Abchazië vertrok aan het einde van de negentiende eeuw als onderdeel van de Muhajirun (de Russische deportatie van Noord-Kaukasische bergvolkeren naar het Ottomaanse Rijk). In het dorp Adzjoebzja en omliggende dorpen wonen afstammelingen van Afrikaanse slaven die zich hebben vermengd met Abchaziërs; de Afro-Abchaziërs ("zwarte Abchaziërs"). Volgens de Russische volkstelling van 2010 bedroeg hun aantal in dat land 11.250 waarvan nog 6.786 Abchazisch spraken.

Taal[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste Abchaziërs spreken Abchazisch, Russisch, Turks of Georgisch. De taal van de Abchaziërs, Abchazisch is een Abchazo-Adygese taal.

Godsdienst[bewerken | brontekst bewerken]

De godsdienst van de meeste Abchaziërs is Russisch-orthodox, gevolgd door het soennisme.

Het christendom werd in de zesde eeuw ingevoerd door de Byzantijnse keizer Justinianus I. Toen de Ottomanen Abchazië in de 16e veroverden kwamen veel Adygeeërs, waarvan de meeste moslims waren tot ongeveer 1860 toen het moehadjirisme begon.

Bekende Abchaziërs[bewerken | brontekst bewerken]