Abdij Sint-Hildegard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abdij Sint-Hildegard (Eibingen)
Abtei St. Hildegard (Eibingen).jpg
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Plaats Eibingen (Rüdesheim am Rhein)
Coördinaten 49° 60′ NB, 7° 56′ OL
Religie Katholicisme
Stroming Congregatie van Beuron
Kloosterorde Orde der Benedictijnen
Gebouwd in 1900-1904
Architectuur
Stijlperiode Neoromaanse architectuur
Abdij Sint-Hildegard (Hessen)
Abdij Sint-Hildegard
Portaal  Portaalicoon   Religie

De Abdij Sint-Hildegard (Duits: Abtei St. Hildegard) is een abdij van de Benedictinessen in Eibingen bij Rüdesheim am Rhein in het bisdom Limburg. Sinds 2002 maakt de abdij onderdeel uit van het UNESCO-werelderfgoed Boven Midden-Rijndal. De Benedictinessen voorzien in hun levensonderhoud door wijnbouw, een kloosterwinkel, kunstateliers en gasten die in het klooster verblijven.

Orgel[bewerken]

Het orgel in de abdijkerk werd in het jaar 2004 in het kader van het 100-jarig jubileum van het klooster door de orgelbouwer Romanus Seifert & Zoon uit Kevelaer gebouwd.

Geschiedenis[bewerken]

De huidige abdij is kerkenrechtelijk de opvolger van de door de heilige Hildegard van Bingen opgerichte kloosters Rupertsberg en Eibingen.

Het Sint-Hildegardklooster werd gesticht door prins Karl Heinrich zu Löwenstein-Wertheim-Rosenberg, rijksdagafgevaardigde van de Duitse Centrum Partij (Deutsche Zentrumspartei) en de eerste voorzitter van het Centrale Comité van de Duitse Katholieken (Zentralkomitee der deutschen Katholiken). De abdij ligt te midden van een wijnbouwgebied boven Eibingen en werd in de jaren 1900-1904 in neoromaanse stijl gebouwd.

In 1941 werden de zusters door de Gestapo verdreven als gevolg van de planmatige opheffing van kloosters door de nationaal-socialisten. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog konden de zusters terugkeren.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]