Abdij van Woutersbrakel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van de abdij.[1]

De cisterciënzerinnenabdij van Woutersbrakel was van 1224 tot 1796 een klooster van de cisterciënzerinnen in Woutersbrakel (tegenwoordig een deelgemeente van Kasteelbrakel) in België.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1224 werd in Woutersbrakel het klooster Laus Deo gesticht, dat Claire de la Barre (-1247) uit de abdij van Beaupré als eerste abdis had.[2] In 1439 werd in de directe nabijheid de cisterciënzerabdij van Nizelles gevestigd. In 1796 viel het klooster aan de Franse Revolutie ten prooi, zodat men vandaag de dag geen overblijfselen meer op deze plaats vindt.

Het klooster vond evenwel een zekere voortzetting in de cisterciënzerinnenabdij van Colen, in zoverre dat de laatste overlevende non van Woutersbrakel, Maximilienne Guillaume, de stichtster van de abdij van Colen werd.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Wauthier-Braine, Cercle Héraldus de Mons
  2. Wauthier-Braine, Cercle Héraldus de Mons, art. Wauthier-Braine, in P. Mardaga, Le patrimoine monumental de la Belgique, 2, Luik, 19982, p. 582.

Referenties & verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Zisterzienserinnenabtei_Wauthier-Braine op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
  • G. Braive, L'installation de l'abbesse de Wauthier-Braine, Agnès Roulet, en l'église abbatiale de Villers le 21 mai 1714, in Villers. Revue trimestrielle de l’abbaye 26 (2003), pp. 11–22.
  • B. Peugniez, Le Guide Routier de l'Europe Cistercienne, Straatsburg, 2012, p. 388.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]