Abditomys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abditomys latidens
IUCN-status: Onzeker[1]
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Geslacht:Abditomys
Musser, 1982
Soort
Abditomys latidens
(Sanborn, 1952)
Afbeeldingen Abditomys latidens op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Abditomys latidens op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Abditomys is een geslacht van knaagdieren uit de onderfamilie Murinae dat voorkomt op Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen. De enige soort is A. latidens. Het geslacht behoort tot de zogenaamde "New Endemics" en is dus verwant aan geslachten als Tryphomys, Bullimus, Tarsomys, Limnomys en Rattus. Tryphomys adustus, die ook op Luzon voorkomt, is waarschijnlijk zijn nauwste verwant.

Er zijn slechts twee exemplaren bekend: een uit hooglandregenwoud (2250 m hoog) op Mount Data, in het noorden van Luzon, een ander op een rijstveld, op 75 m hoogte, bij Los Baños in het midden. A. latidens is waarschijnlijk een boomdier. Morfologisch lijkt hij op Kadarsanomys sodyi uit Java, maar dat is waarschijnlijk het resultaat van convergente evolutie.

Abditomys heeft een kop-romplengte van 22 cm en een staartlengte van 26 cm. De rug is bruin en de buik geel. Zijn bijzonderste kenmerk is dat hij soms een klauw en een nagel aan één teen heeft.

In 1952, toen de soort ontdekt werd, werd hij nog "gewoon" in Rattus ingedeeld. In 1982 werden de grote verschillen tussen "R." latidens enerzijds en Rattus anderzijds herkend door Guy Musser en de soort kreeg een eigen geslacht, Abditomys. Het resultaat van latere analyses is dat A. latidens waarschijnlijk het nauwste verwant is aan Tryphomys adustus, die ook alleen op Luzon voorkomt. Verder is hij waarschijnlijk verwant aan de Tarsomys-Limnomys-groep en aan Bullimus.