Abdolhamid Rigi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abdolhamid Rigi
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 1979
Sistan en Beloetsjistan
Overleden 24 mei 2010
Zahedan
Dienstjaren 2000-2008
Rang commandant
Leiding over Jundullah
Slagen/oorlogen Hinderlaag tactieken tegen het Iraanse leger

Abdolhamid Rigi Perzisch عبدالحمید ریگی (197924 mei 2010) was de oudste broer van Abdolmalek Rigi. Hij was net als zijn broer lid van de Jundullah groep. Na zijn broer was hij de tweede man binnen de groep.

Arrestatie[bewerken]

Abdolhamid Rigi werd in 2008 gearresteerd door de Pakistaanse veiligheidsdiensten. Mogelijk heeft zijn jonge broer Abdolmalek hem verraden. Na zijn arrestatie werd hij overgevlogen naar Iran en daar gevangengezet. Vervolgens werd er een rechtszaakprocedure gestart. Hij werd schuldig bevonden voor aanvallen op het Iraanse leger, op de Revolutionare Garde, op de Iraanse politie, moord, overvallen en ontvoeringen. Hij werd ter dood veroordeeld door de Hoogste Iraanse rechtbank.

Bekentenissen[bewerken]

Abdolhamid bekende dat hij zijn vrouw had doodgeschoten in haar slaap. Hij gaf ook toe dat hij zijn zwager om het leven heeft gebracht. Rigi veroordeelde ook de acties van zijn broer Abdolmalek en sprak over de relaties tussen de Jundullah groep en de CIA

Executie[bewerken]

Abdolhamid Rigi zou in 2009 worden opgehangen, maar wegens veiligheidsredenen werd dit uitgesteld. Uiteindelijk werd hij op 24 mei 2010 opgehangen in een gevangenis in de stad Zahedan.