Abdullahi Yusuf Ahmed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abdullahi Yusuf Ahmed
عبدالله يوسف أحمد
Abdullahi Yusuf Ahmed 2.jpg
Geboren 15 december 1934
Galcaio
Overleden 23 maart 2012
Dubai
President van Somalië
Aangetreden 14 oktober 2004
Einde termijn 29 december 2008
Voorganger Abdiqasim Salad Hassan
Opvolger Adan Mohamed Nuur Madobe
President van Puntland
Aangetreden 8 mei 2002
Einde termijn 14 oktober 2004
Voorganger Jama Ali Jama
Opvolger Mohamed Abdi Hashi
Aangetreden 23 juli 1998
Einde termijn 30 juni 2001
Opvolger Yusuf Haji Nur
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Abdullahi Yusuf Ahmed (Arabisch: عبدالله يوسف أحمد) (Galcaio, 15 december 1934Dubai, 23 maart 2012) was een Somalisch politicus. Hij werd tot president gekozen op 14 oktober 2004 door een overgangsparlement, dat zitting hield in Nairobi. Op 29 december 2008 nam hij ontslag.

Yusuf Ahmad was een van de leiders van het eerste uur van het SSDF. Hij speelde een belangrijke rol in de Ogaden-oorlog tussen Ethiopië en Somalië. Ethiopië steunde het SSDF in zijn streven naar een grotere autonomie voor de Ogaden-regio, maar na de oorlog kwam Yusuf Ahmad in conflict met de Ethiopische regering. Hij werd gearresteerd omdat hij de Somalische vlag had opgehangen in twee dorpen die veroverd waren op het Somalische leger. Hij bracht daarop 5 jaar in gevangenschap door. Na zijn vrijlating zette hij zich in voor de opstand in Puntland een noordoostelijke provincie van Somalië. Van deze provincie werd hij, direct voorafgaand aan zijn huidige functie, president van 1998 tot 2004. Abdullahi Yusuf Ahmed maakte deel uit van de Majerteen, een subclan van de stam van de Darod.

Bij zijn verkiezing in 2004 beloofde Yusuf de veiligheid in het land te verbeteren. Hij zetelde met zijn regering en parlement tot 2006 in Nairobi. Toen de Raad van Islamitische Rechtbanken de macht in Mogadishu overnamen, stuurde Ethiopië troepen die namens de Afrikaanse Unie de hoofdstad bezetten. Daarop kwam de regering uit ballingschap terug, maar zij had amper invloed buiten Baidoa, de stad waar het parlement zetelde. De rest van Somalië stond onder invloed van moslimrebellen, die in 2008 opnieuw de hoofdstad wilden innemen. Er ontstond een machtsstrijd tussen de president en premier Nur Hassan Hussein, die met de rebellen wilde onderhandelen. Yusuf Ahmed nam eind 2008 ontslag omdat het parlement de aanduiding van Mohamed Mahamoed Goeled en het ontslag van Nur Hassan Hussein als premier niet wilde aanvaarden. Hij erkende dat hij erin had gefaald de veiligheidssituatie te verbeteren. Yusuf genoot de steun Volgens een recent rapport van de Verenigde Naties waren 15.000 regeringssoldaten en politieagenten gedeserteerd: ze verkochten hun wapens of sloten zich bij de opstandelingen aan[1].

Yusuf Ahmed had een slechte gezondheid. Hij onderging in 1996 een levertransplantatie. In 2006 overleefde hij ternauwernood een aanslag op zijn leven en in 2007 lag hij enige tijd aan de beademing.[2] Hij overleed in 2012 op 77-jarige leeftijd.[3]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]