Abdurrahman Wahid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abdurrahman Wahid
Gusdur.jpg
4e president van Indonesië
Ambtstermijn 20 oktober 1999 - 23 juli 2001
Voorganger Bacharuddin Jusuf Habibie
Opvolger Megawati Soekarnoputri
Geboren 7 september 1940
Overleden 30 december 2009
Politieke partij PKB
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Abdurrahman Wahid, ook bekend als Gus Dur (Jombang, Oost-Java, 7 september 1940 - Jakarta, Indonesië, 30 december 2009), was de vierde president van Indonesië, in de periode 1999-2001 en de leider van de Partai Kebangkitan Bangsa (PKB, de "Partij voor de Verrijzenis van het Volk"), de partij die hij oprichtte na de val van Soeharto.

Een verre voorouder van Wahid was Chinees. Deze heette Chen Jinhan (陈金汉) en was een islamitische stamoudste. De jiaxiang van Chen was in Fujian, Quanzhou, Pujiang, Shichun (福建省泉州市晋江市仕春村). Deze voorouder van Wahid kwam in 1417 op een vloot van Zheng He naar Surabaya om mensen te bekeren tot de islam. Dat was tijdens de vijfde keer dat Zheng He een verre reis ging maken.

Wahid overleed in het Cipto Mangunkusomo ziekenhuis (voorheen: Centrale Burgerlijke Ziekeninrichting) te Jakarta en werd met staatseer begraven in zijn geboorteplaats Jombang op Oost-Java.

Politieke carrière[bewerken]

Voordat Wahid door het parlement van Indonesië gekozen werd als president, was hij een gerespecteerd geestelijke en leider van de Nahdlatul Ulama. Door een ernstige ziekte en na beschuldigingen van corruptie werd hij in juli 2001 afgezet en opgevolgd door Megawati Soekarnoputri.

Hoewel het erop leek dat hij weinig aandacht schonk aan regeringsthema's, slaagde hij er in vele aspecten van het bestuur van Indonesië te decentraliseren. Hij trok ook vele wetten in die de etnische Chinezen van Indonesië discrimineerden en gaf zelfs toe dat zijn grootmoeder van moederskant gedeeltelijk Chinees was. Wahid staat bekend als een gematigd islamitisch geestelijke en het is bekend dat de Nahdlatul Ulama, van oudsher geleid door familieleden, vaak heeft samengewerkt met andere religieuze groeperingen in Indonesië. Hij staat bekend als een eerlijk man en een goed spreker en wordt door de meeste Indonesiërs erg gerespecteerd.

In oktober 2005 kwam Wahid in het nieuws, omdat hij in een interview met het Australische televisieprogramma Dateline onomwonden verklaarde dat de Indonesische overheid rechtstreeks betrokken was bij het voorbereiden van de aanslagen van 12 oktober 2002 op de Sari Club in Bali.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Bacharuddin Jusuf Habibie
President van Indonesië
(1999–2001)
Opvolger:
Megawati Soekarnoputri