Abe Bonnema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abe Bonnema
De Achmeatoren in Leeuwarden, een ontwerp van Bonnema
De Achmeatoren in Leeuwarden, een ontwerp van Bonnema
Persoonsinformatie
Nationaliteit Nederlands
Geboortedatum 6 september 1926
Geboorteplaats Stiens
Overlijdensdatum 9 augustus 2001
Overlijdensplaats Groningen
Werken
Praktijk Bonnema Architecten
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Abe Bonnema (Stiens, 6 september 1926Groningen, 9 augustus 2001) was een Nederlandse architect die in de laatste twee decennia van de twintigste eeuw een aantal markante kantoorgebouwen heeft ontworpen.

Biografie[bewerken]

Levensloop[bewerken]

Bonnema was de zoon van een bouwkundige. Hij studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Na afronding van zijn studie begon hij een bureau voor architectuur en ruimtelijke ordening. Bonnema begon zijn bedrijf in eerste instantie in Leeuwarden en verplaatste het later naar later in Hardegarijp, waar hij ook woonde.

Aan het begin van zijn loopbaan hield Bonnema zich vooral met woningbouwprojecten bezig. In de laatste twintig jaar voor zijn dood bouwde hij vooral grote kantoorgebouwen. Bonnema was een functionalist. In zijn optiek waren gebouwen gebruiksartikelen die moesten voldoen aan de eisen die de gebruiker stelt. Daarbij volgt de vorm vanzelf uit de functie.

Zijn villa is nu een consulaat

Villa in Hardegarijp[bewerken]

Zijn woonhuis met kantoor in Hardegarijp kreeg na zijn dood de bestemming als Consulaat-Generaal van Mauritanië.[1][2] Het gebouw uit 1961 is een rijksmonument[3] en is opgenomen in het Beschermingsprogramma Wederopbouw 1959-1965.[4]

Legaat voor het Fries Museum[bewerken]

Na zijn dood heeft Bonnema een legaat nagelaten aan de stad Leeuwarden met hierbij echter wel een aantal voorwaarden. Het geld moest aan een nieuw onderkomen voor het Fries Museum besteed worden. Dit nieuwe museum moest op het Zaailand worden gerealiseerd en het ontwerp moest worden gemaakt door Hubert-Jan Henket in samenwerking met Bonnema Architecten, het architectenbureau van Bonnema uit Hardegarijp. Het museum werd in 2013 geopend.

Belangrijke werken[bewerken]

Hij heeft verscheidene bekende kantoorgebouwen in Nederland ontworpen, waaronder:

Eerbewijzen[bewerken]

Tijdens zijn leven ontving Bonnema meerdere architectuurprijzen. Ook was hij Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In onder andere Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en in het Museum of Modern Art in New York vonden exposities over zijn werk plaats.

Abe Bonnema Prijs[bewerken]

Sinds 2014 wordt ter herinnering aan hem de tweejaarlijkse Abe Bonnema Prijs toegekend, op initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting die zijn nalatenschap in beheer heeft. De prijs is bedoeld om de kwaliteit van de Nederlandse architectuur te stimuleren en aandacht te geven aan het gedachtegoed van Bonnema. In 2014 werd de prijs voor Jonge Architecten uitgereikt aan Marjolein van Eig voor haar ontwerp Koepel op de Overplaats. In het eerste jaar werd de Aanmoedigingsprijs niet toegekend.[5][6]