Abeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Abeek, vroeger ook Molenbeek genoemd, is een zijrivier van de Maas.

Stroomgebied[bewerken]

De Abeek ontspringt op het Kempens Plateau op een hoogte van ongeveer 80 m. De bron ligt op de Donderslagse Heide, onderdeel van een groot militair schietterrein. Vanaf hier stroomt ze al meanderend noordwaarts. Ze wordt gevoed door de Bullenbeek, de Hommelbeek en de Gielisbeek vooraleer ze Meeuwen bereikt. Vanaf Ellikom buigt ze af naar het oosten, langsheen Reppel, Gerdingen en Beek. Vervolgens duikt ze onder de Zuid-Willemsvaart.

In de lage Vlakte van Bocholt wordt ze aangevuld door talrijke beken. Sinds de jaren 1960 gaat de Abeek ter hoogte van de Zèg over in een van die beken, nl. de Lossing naar Ophoven, en vice versa. Toch heet de oorspronkelijke benedenloop nog steeds Abeek, totdat ze de Belgisch-Nederlandse grens oversteekt en "Uffelse Beek" gaat heten. Bij Grathem splitst deze rivier zich: een deel van het water stroomt bij Wessem in de Maas (Panheelderbeek), de rest bij Neer (Haelense Beek en Neerbeek).

Met de huidige monding heeft het een lengte van 43,6 km.[1]

Cultuurhistorie[bewerken]

Op de Abeek staan en stonden een aantal watermolens. Tegenwoordig zijn dit nog:

In het verleden was het dal van de Abeek vooral in gebruik als hooiland. Buiten het dal was er woeste grond, gebruikt voor het grazen van schapen, waarvan mest werd gewonnen via de potstal. Later zijn deze gronden met dennen beplant ten behoeve van de productie van mijnhout.

Natuur[bewerken]

De bovenloop van de Abeek kenmerkt zich door een natuurlijk verloop. De beek ontspringt op een uitgestrekt militair terrein waar vanouds een aantal vijvers liggen, zoals de Monnikswijer. Deze vijvers waren jarenlang verwaarloosd maar zijn tegenwoordig, met medewerking van Defensie, weer hersteld. In het brongebied bevindt zich vochtige heide met een zeldzame vegetatie. Hierna begint een klein riviertje met een sterk meanderende loop. Dit dal is een natuurreservaat van ongeveer 150 ha, Abeekvallei geheten, en wordt voor het grootste deel beheerd door Natuurpunt. Ten noorden hiervan bestaat het dal uit landschappelijk waardevol agrarisch gebied. Enkele schraalgraslanden zijn aanwezig in het gebied. Het dal van de Abeek behoort tot de meest waardevolle natuurgebieden in Vlaanderen.

In de Abeekvallei liggen de volgende natuurgebieden:

Van de bron tot Reppel daalt de hoogte van de rivier van 80 m tot 45 m, waarbij ze vrij diep in het plateau insnijdt. Direct voorbij Reppel is er een tamelijk plotselinge daling van ongeveer 10 meter, aangezien hier zich de Breuk van Rotem bevindt. De Abeek stroomt daarna verder over de Vlakte van Bocholt.

Externe link[bewerken]