Abertis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abertis.svg
Begin van de tolweg (Martorell Catalunya). Op de vlaggen is het logo van Abertis afgebeeld.

Abertis Infraestructuras, SA is een Spaans bedrijf dat gespecialiseerd is in het beheren van tolsnelwegen en parkeerterreinen.

Abertis is op 30 mei 2003 ontstaan na de fusie van Acesa (Autopistas, Concesionaria Española SA) en Aurea-Aumar. Sindsdien exploiteert Abertis in Spanje ongeveer 1500 kilometer tolsnelweg (68% van het totale tolwegennet). De Abertisgroep bestaat uit de exploitatiebedrijven Acesa (541 km), Aumar (468 km), Iberpistas (70 km), Aucat (58 km), Castellana (77 km), Aulesa (38 km) en Avasa (295 km).

Abertis heeft een belang van 10% in de Portugese branchegenoot Brisa, en in Italië heeft Abertis een indirect belang (via een ander bedrijf) van 7% in Autostrade SpA. Abertis heeft ook een belang van 25% in de Britse schaduwtolmaatschappij Road Management Group (RMG), en verder is het bedrijf actief in Colombia, Chili en Argentinië. De omzet van 2003 bedroeg 1,283 miljard euro.

Begin 2006 verkocht de Franse Staat haar belang van 75% in de Franse tolmaatschappij Sanef aan Abertis. In april 2006 werd bekend dat Abertis en Autostrade SpA van plan zijn te gaan fuseren.

Samen met vliegveld en -verkeersbeheerder AENA heeft Albertis de beheersmaatschappij TBI opgericht, die meerdere vliegvelden in Europa en Noord- en Zuid-Amerika beheert.

Externe link[bewerken]