Able Archer 83

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Memorandum na de oefening

Able Archer 83 was een tien dagen durende militaire oefening die in 1983 door de NAVO werd uitgevoerd. Hierbij werd een escalatie tussen de NAVO en het Warschaupact gesimuleerd waarbij uiteindelijk een DEFCON 1-situatie zou ontstaan en een nucleaire aanval zou plaatsvinden. De oefening vond plaats in verschillende commandocentra maar met name in het Europese SHAPE in het Belgische Casteau. Able Archer 83 duurde van 2 november t/m 11 november.

Deze oefening werd vanuit de Sovjet-Unie met veel argwaan bekeken. Zo bestond de angst dat de oefening in werkelijkheid een voorbereiding was op een echte aanval. Het Rode Leger stond tijdens Able Archer dan ook in opperste staat van paraatheid. Een mogelijke kernoorlog werd nipt vermeden door toedoen van luitenant-kolonel Stanislav Petrov van de luchtverdedigingseenheid van de Sovjet-strijdkrachten, die – terecht – van oordeel was dat het om een loos alarm ging.

Om verdere escalatie met de Sovjet-Unie te voorkomen werd het programma in de loop van de dagen aangepast. Zo werd het onderdeel met de evacuatie van de Amerikaanse president naar een geheime locatie afgelast.