Abortuswet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

 Legaal op verzoek en onder voorwaarden.

 Legaal in geval van verkrachting, levensgevaar moeder, bedreiging lichamelijke of geestelijke gezondheid, sociale en economische omstandigheden, beschadigde foetus.

 Illegaal, maar uitzonderingen in geval van verkrachting, levensgevaar moeder, bedreiging lichamelijke of geestelijke gezondheid, beschadigde foetus.

 Illegaal, maar uitzonderingen in geval van verkrachting, levensgevaar moeder, bedreiging lichamelijke of geestelijke gezondheid.

 Illegaal, maar uitzonderingen in geval van levensgevaar moeder, bedreiging lichamelijke of geestelijke gezondheid.

 Illegaal, zonder uitzondering.

 Variërend per regio.

 Geen informatie beschikbaar.

Met abortuswet wordt wetgeving bedoeld die gericht is op het regelen van de voorwaarden waaronder abortus is toegestaan.

Sommige landen verbieden alle vormen van abortus, andere stellen voorwaarden waaronder het wel of niet is toegestaan. Die voorwaarden kunnen inhouden:

  • Een beperking van de gevallen waarin abortus is toegestaan. De meest strenge abortuswetten, die waarbij alle abortus is verboden niet meegerekend, staan het alleen toe wanneer de zwangerschap het leven van de moeder bedreigt. Iets ruimere voorwaarden staan het ook toe in geval van bedreiging van haar gezondheid. Een andere grond waarop abortus soms is toegestaan, is de manier waarop het embryo verwekt is: in sommige landen waar abortus in het algemeen niet is toegestaan, mag het wel wanneer de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting. Ook is abortus soms toegestaan in geval het embryo ernstige genetische afwijkingen heeft.
  • Een beperking van de tijd waarin abortus mag plaatsvinden. Dit kan een specifiek aantal weken zwangerschap zijn, maar ook een bepaling zoals in Nederland dat abortus niet is toegestaan als het kind, mocht het op dat moment geboren worden, als levensvatbaar geldt (24 weken).
  • Een beperking van de technieken die bij abortus worden toegepast. In het algemeen is om volksgezondheidsredenen het uitvoeren van abortus voorbehouden aan medici, maar soms worden ook bepaalde vormen van abortus verboden.

Nederland[bewerken]

In Nederland is abortus geregeld in de Wet afbreking zwangerschap (WAZ) uit 1984. Voor die tijd was abortus officieel altijd verboden, maar werd het onder bepaalde omstandigheden gedoogd.

In de periode van het eerste kabinet van Van Agt werd een wetsontwerp van de Ruiter (CDA) en Ginjaar (VVD) in de Tweede Kamer op 18 december 1980 met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd (76 stemmen voor, 74 stemmen tegen). In april 1981 werd het ook door de Eerste Kamer met een nipte meerderheid (38 voor, 37 tegen) aangenomen. Deze wet trad, door middel van het Besluit Afbreking Zwangerschap van 17 mei 1984, in werking op 1 november 1984.

BES[bewerken]

Artikel 20a regelt de toepasselijkheid van de Wet afbreking zwangerschap in Caribisch Nederland. Dit geldt sinds 10 oktober 2011.

België[bewerken]

In België is de abortuswetgeving geregeld in de Wet betreffende de zwangerschapsafbreking uit 1990.

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek