Naar inhoud springen

Abraham Asscher (1880-1950)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Abraham Asscher
Asscher (maart 1933)
Algemeen
Volledige naam Abraham Asscher
Geboren Amsterdam, 19 september 1880
Overleden Amsterdam, 2 mei 1950
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Abraham Asscher (Amsterdam, 19 september 1880 – aldaar, 2 mei 1950) was een Nederlandse diamantair, politicus en tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de twee voorzitters van de Joodse Raad.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Asscher werd in Amsterdam geboren, waar zijn vader en diens broer de diamanthandel Koninklijke Asscher Diamant Maatschappij dreven. Later zou Asscher directeur worden van dezelfde firma, die over de hele wereld bekendheid genoot, met name door het slijpen van de Cullinan, de grootste diamant die ooit werd gevonden.

In 1917 werd Asscher voor de Liberale Staatspartij lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Daarnaast was Asscher actief in tal van Joodse organisaties en verenigingen. Zo was hij jarenlang voorzitter van het Comité voor Bijzondere Joodsche Belangen. In dat bestuur was ook David Cohen actief.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Asscher en Cohen werden in 1941 door de Duitse bezetter aangewezen om de Joodse Raad voor te zitten. Zo werden zij een instrument van de Duitsers in de deportatie van tienduizenden Joodse Nederlanders. Asscher en Cohen werden uiteindelijk in september 1943 ook zelf gedeporteerd, Asscher naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar heeft hij de oorlog overleefd.

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog werd het Asscher en Cohen door de Joodse Ereraad zwaar aangerekend dat zij door hun lidmaatschap van de Joodse Raad hadden meegewerkt aan de massamoord op Nederlandse Joden. Het werd hen verboden ooit nog een functie in een Joodse organisatie uit te oefenen (een besluit dat in 1950 werd teruggedraaid). Asscher was hierover zo verbolgen dat hij zijn lidmaatschap van de Joodse Gemeenschap beëindigde. Een van de gevolgen daarvan was dat hij niet op de joodse begraafplaats in Muiderberg begraven mocht worden. Dit gebeurde op de algemene begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Asscher is de overgrootvader van de Nederlandse politicus Lodewijk Asscher.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]