Abraham Johannes Muste

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Abraham Johannes Muste (Zierikzee, 8 januari 1885 - 11 februari 1967) was een Amerikaans pacifist.

Muste werd in Nederland geboren als zoon van conservatieve ouders. In 1891 emigreerde het gezin naar de Verenigde Staten van Amerika. Muste studeerde theologie en werd in 1909 dominee bij de Amerikaanse Dutch Reformed Church.

Oorspronkelijk weinig vooruitstrevend, kwam hij onder invloed van het socialisme en pacifisme van de American Socialist Party van Eugene Debs. In 1912 sloot Muste zich aan bij de socialistische partij en steunde de campagne voor het presidentschap van Debs bij de verkiezingen van dat jaar.

In 1914, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog trad hij als predikant af en werd pacifist. Zijn pacifisme was extreem: hij verzette zich tegen iedere vorm van geweld. Muste sloot zich aan bij de International Fellowship of Reconciliation (FOR). De FOR was een groep van christelijke predikanten die zich tegen een gewelddadige oplossing voor wereldproblemen keerden (in die tijd dus tegen de Eerste Wereldoorlog).

In de jaren 20 en 30 kwam Muste onder invloed van de leer van geweldloosheid van Mahatma Gandhi. Gandhi leerde dat men door geweldloze non-coöperatie revolutionaire veranderingen tot stand kon brengen. Daarnaast werd Muste een trotskist, een aanhanger van de in ballingschap levende Russische revolutionair Trotski. Muste bezocht Trotski in zijn ballingsoord in Noorwegen. Men heeft gesuggereerd dat Trotski en Muste een omverwerping van Stalin bespraken, maar Muste sprak dit tegen. Muste werd de leider van de trotskistische Amerikaanse Werkerspartij.

Eind jaren 30 keerde Muste terug tot het christelijk pacifisme. Hij bleef echter geloven in de noodzaak van een socialistische samenleving en in bepaalde elementen van het marxisme. In 1940 werd Muste tot voorzitter van het uitvoerend comité van de Fellowship of Reconciliation. Hij stimuleerde de oprichting van de Congress on Racial Equality, een beweging binnen de FOR die naar volledige gelijkheid van de zwarten in de VS streefde. De Congress on Racial Equality werd geïnspireerd door Mustes Gandhiaanse en christelijk pacifistische leer.

Muste verzette zich hevig tegen Amerikaanse deelname aan de Tweede Wereldoorlog.

In september 1948 preekte hij voor studenten aan de theologische academie van Chester. Eén van zijn toehoorders was Martin Luther King, die direct onder de invloed kwam van Mustes interpretatie van het christendom en het pacifisme van Mahatma Gandhi.

Eind jaren 40 was Muste samen met Dorothy Day en David Dillinger oprichter van het radicale blad Direct Action.

Samen met Martin Luther King en Whitney Young was hij één der aanvoerders van de anti-oorlogscoalitie die zich tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam keerden.

In 1967 overleed Abraham Muste.

Zie ook: burgerrechtenbeweging