Abram van Rijckevorselweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De weg ter hoogte van de campus van de Erasmus Universiteit.

De Abram van Rijckevorselweg, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, is een hoofdverbinding tussen de Maasboulevard in Rotterdam, de A16 bij de Van Brienenoordbrug en Capelle aan den IJssel. De weg is vernoemd naar Abram van Rijckevorsel (1790-1864), lid van de Tweede Kamer van 1841 tot 1850, maar vooral herinnerd als voorzitter van de Kamer van Koophandel van Rotterdam van 1838 tot 1864.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1953 lag op de plek waar nu deze weg ligt het tracé van de spoorlijn Utrecht-Rotterdam Maas. Toen in 1953 de spoorlijn naar Rotterdam Maas werd gesloten en de treinen naar Rotterdam Centraal gingen rijden kwam de ruimte vrij. In de jaren 1964-1965 is de huidige weg op deltahoogte aangelegd. De herberg In den Rustwat uit 1597, die hier aan de rand van het voormalige wandelpark de Oude Plantage stond, is bij die gelegenheid enkele honderden meters verplaatst naar een iets noordelijker locatie achter de Honingerdijk, waarnaast in 1996 het nieuwe entreegebouw van het Arboretum Trompenburg werd geopend.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De Abram van Rijckevorselweg sluit in Rotterdam aan op de Maasboulevard, tussen de A16 en het Capelseplein maakt de Abram van Rijckevorselweg deel uit van de N210 en ten oosten van het Capelseplein maakt de Abram van Rijckevorselweg deel uit van de N219.

Ter verwelkoming van nieuwe bezoekers aan de stad ligt naast het Kralingseplein een metersgroot plaatsnaambord in het lichtgroene gras, waarin de letters "Rotterdam" zijn verwerkt als donkergroene heg.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn plannen om een nieuwe metrolijn aan te leggen vanaf Kralingse Zoom via een station op de Abram van Rijckevorselweg, het (nieuwe) Feyenoord-stadion en Zuidplein naar de Waalhaven.[1]