Abri (wachthuisje)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Busstop-Lebbeke.JPG
Een abri nabij het Belgische Lebbeke
Bushalte met abri bankje en prullenbak.jpg
Bushalte met abri, bankje, prullenbak, reclame en stadskaart
GADO-abri in Bellingwolde 01.JPG
Abri van de voormalige Groninger Autobusdienst Onderneming, anno 2015 gebruikt Qbuzz de abri als halte
Gevandaliseerd bushokje, Julianadorp.jpg
Een abri waarvan ruiten door vandalen zijn ingegooid

Een abri of wachthuisje is een kleine, niet afgesloten wachtruimte die beschutting biedt tegen weer en wind. Abri's zijn vooral te vinden in het openbaar vervoer, zoals bij een bushalte, een tramhalte, op een busstation of treinstation. Abri's bij bus- en of tramhaltes worden vaak een bushokje of een tramhokje genoemd. Niet elke halte(zijde) heeft overigens een abri.

Het woord abri is ontleend aan het Frans en komt van het werkwoord abriter hetgeen beschutten betekent. In het Latijn betekende aprīcārī warm houden. Oorspronkelijk (zeker tot 1933[bron?]) was de abri voorzien van deuren, in tegenstelling tot de 'schuilplaats', die open was.

Abri's in het openbaar vervoer[bewerken]

In de abri kan een zitmogelijkheid zijn aangebracht in de vorm van een of meer krukjes, een bankje of een zitrand. Ook is er vaak een (digitale) vertrekstaat met de bus- of treintijden aanwezig, soms vergezeld van een lijnennetkaart. Kaartverkoop vindt er, in tegenstelling tot bij de meeste treinstations, niet plaats. In de steden is op veel abri's de haltenaam duidelijk aangebracht. Buiten de steden, op het platteland, is dit veel minder het geval (de haltenaam staat slechts op de haltepaal). Waren abri's vroeger vooral van steen met relatief weinig glas, de latere ontwerpen bestaan voornamelijk uit staal en glas. Ze zijn mede daardoor vandalismegevoelig. Er is verlichting in aangebracht, een afvalbak geplaatst en een verlicht reclamebord gemonteerd. De reclame-inkomsten moeten de exploitatiekosten compenseren. In sommige gevallen is een bewakingscamera aangebracht. Regelmatige reiniging moet de kans op vernieling verkleinen. Prompte reparatie na beschadiging is onderdeel van de exploitatievergunning.

Een tramhokje staat vaak op een vluchtheuvel, een bushokje soms.

Rokersabri's[bewerken]

Sinds de strengere regelgeving omtrent roken zijn meerdere bedrijven en instanties een nieuwe toepassing van de abri gaan gebruiken, namelijk de rokersabri.

Prostitutie[bewerken]

Ook in de prostitutie wordt of werd op bepaalde afwerkplaatsen soms gebruik gemaakt van een abri.[1]

Dug-out[bewerken]

Bij voetbalvelden worden abri's soms gebruikt als dug-out.

Zie ook[bewerken]