Abri (wachthuisje)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Busstop-Lebbeke.JPG
Een abri nabij het Belgische Lebbeke
Bushalte met abri bankje en prullenbak.jpg
Bushalte met abri, bankje, prullenbak, reclame en stadskaart
GADO-abri in Bellingwolde 01.JPG
Abri van de voormalige Groninger Autobusdienst Onderneming, anno 2015 gebruikt Qbuzz de abri als halte
Gevandaliseerd bushokje, Julianadorp.jpg
Een abri waarvan alle ruiten door vandalen zijn ingegooid

Een abri of wachthuisje is een kleine, niet afgesloten wachtruimte die beschutting biedt tegen weer en wind. Abri's zijn vooral te vinden in het openbaar vervoer, zoals bij een bushalte, een tramhalte, op een busstation of treinstation. Abri's bij bus- en of tramhaltes worden vaak een bushokje of een tramhokje genoemd. Niet elke halte(zijde) heeft overigens altijd een abri.

Abri's in het openbaar vervoer[bewerken]

In de abri kan een zitmogelijkheid zijn aangebracht in de vorm van een of meer krukjes, een bankje of een zitrand. Ook is er vaak een (digitale) vertrekstaat met de bus- of treintijden aanwezig, soms vergezeld van een lijnennetkaart. Kaartverkoop vindt er, in tegenstelling tot de meeste treinstations, niet plaats. In de steden is op veel abri's de haltenaam duidelijk aangebracht. Buiten de steden, op het platteland, is dit veel minder het geval (de haltenaam staat slechts op de haltepaal). Waren abri's vroeger vooral van steen met relatief weinig glas, thans zijn abri's voornamelijk van glas en daarom erg vandalismegevoelig. Er zijn veel verschillende ontwerpen geplaatst, die deels met de mode meegingen, deels ook bedoeld waren om op vandalen minder aantrekkingskracht uit te oefenen. Daartoe werd er onder andere verlichting in aangebracht, werden een of meer wanden van reclame voorzien, werd er een afvalbak geplaatst en in sommige gevallen zelfs een bewakingscamera aangebracht. Regelmatig reinigen en schilderen moet de kans op vernieling verder verkleinen. Prompte reparatie na vernieling moest de vandaal eveneens ontmoedigen. De reclame-inkomsten moeten tevens de exploitatiekosten helpen compenseren.

Een tramhokje staat vaak op een vluchtheuvel, een bushokje soms.

Rokersabri's[bewerken]

Sinds de strengere regelgeving omtrent roken zijn meerdere bedrijven en instanties een nieuwe toepassing van de abri gaan gebruiken, namelijk de rokersabri.

Etymologie[bewerken]

Het woord "abri" is ontleend aan het Frans en komt van het Zuid-Franse werkwoord "abrier" hetgeen beschutten tegen (de wind) betekent. In het Latijn betekende aprīcārī warm houden. Oorspronkelijk (zeker tot 1933) was de abri voorzien van deuren, in tegenstelling tot de 'schuilplaats', die open was.

Zie ook[bewerken]