Abruzzen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Abruzzo)
Abruzzen
Abruzzo
Regio van Italië Vlag van Italië
Kaart
Coördinaten 42°13'NB, 13°50'OL
Algemeen
Oppervlakte 10.794 km²
Inwoners
(31 dec. 2013)
1.333.939
(120 inw./km²)
Hoofdstad L'Aquila
ISO 3166-2 IT-65
Overig
Hoogste punt Gran Sasso d'Italia (Corno Grande): 2.912 m
Aantal gemeenten 305
Provincies L'Aquila, Chieti, Pescara, Teramo
Detailkaart
Kaart van Abruzzen
Provincies in Abruzzen
Portaal  Portaalicoon   Italië

De Abruzzen (Italiaans: Abruzzi of correcter, in het enkelvoud Abruzzo) is een regio in zuidelijk centraal Italië. De naam is afgeleid van het Latijnse Aprutium, wat zo veel wil zeggen als Land van de zwijnen. Tot 1963 maakte de regio samen met Molise deel uit van de regio Abruzzen en Molise. In het noorden grenst de regio aan Marche, in het noordwesten en westen aan Lazio, in het zuidoosten aan Molise en in het oosten aan de Adriatische Zee.

De oppervlakte van de Abruzzen neemt 3,5% van het nationale territorium in beslag. Dit is vergelijkbaar met een derde van Nederland. Qua grootte staat de regio op de vijftiende plaats van Italiaanse regio's. Van de 1000 Italianen wonen er 22 in de Abruzzen, 2,2% van de totale nationale bevolking. In totaal wonen er ongeveer 1,3 miljoen mensen.

De hoofdstad van de Abruzzen is L'Aquila (of Aquila). De regio wordt opgedeeld in vier provincies, genoemd naar hun hoofdsteden: L'Aquila, Teramo, Chieti en Pescara.

Landschap[bewerken | brontekst bewerken]

De regio is rijk aan natuurschoon en telt drie nationale parken en één regionaal natuurpark: Gran Sasso - Monti della Laga, Maiella, Abruzzo, Lazio e Molise en Velino-Sirente. Vooral het Abruzzo nationale park staat bekend om de Marsicaanse bruine beer die er nog leeft. De twee hoogste toppen van de Apennijnen liggen ook in Abruzzo, het zijn de Corno Grande (2.912 meter) in het Gran Sasso-massief en de Monte Amaro (2.795 meter) in het Majella-massief. Andere natuurlijke bezienswaardigheden zijn de Calanchi van Atri en het uiterste zuiden van de Abruzzese kust: de Punta Penna en Costa dei trabocchi. De regio kent ook verschillende meren, al dan niet gestuwd zoals het Meer van Barrea, Meer van Campotosto en Meer van Bomba.

Gran Sasso d'Italia

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De grootste stad van de regio, Pescara is tevens het economische hart van de regio.

Het toerisme aan de kust is goed ontwikkeld.[bron?] De belangrijkste plaatsen zijn hier Martinisicuro, Alba Adriatica, Tortoreto, Giulianova, Roseto degli Abruzzi, Pineto, Silvi Marina (ook wel de zeven gezusters genoemd) en Montesilvano.

Natuurparken[bewerken | brontekst bewerken]

In de Abruzzen zijn vier grote natuurparken te vinden. Hierin wordt de bergflora en -fauna van de regio beschermd. Naast de eerder genoemde bruine beer leven er in het gebied ook Apennijnse wolven, gemzen, wilde zwijnen, stekelvarkens, arenden en gieren.

Provincies en belangrijke steden[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van de regio
Provincie Afkorting Hoofdstad Belangrijke plaatsen
L'Aquila AQ L'Aquila Sulmona, Avezzano
Chieti CH Chieti Lanciano, Vasto, Ortona
Pescara PE Pescara Montesilvano
Teramo TE Teramo Atri, Roseto degli Abruzzi

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Abruzzo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.