Abu Jafar al-Ma'mun ibn Harun

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Al-Ma'mun
kalief
Periode 813-833
Voorganger Al-Amin
Opvolger Al-Mu'tasim
Vader Haroen ar-Rashid
Dynastie Abbasiden

Abu Jafar al-Ma'mun ibn Harun (ook geschreven als Almanon en el-Mâmoûn) (78610 oktober, 833) (المأمون) was kalief uit de dynastie van de Abbasiden. Hij regeerde van 813 tot zijn dood in 833 over de islamitische wereld. Al-Ma'mun was een van de twee zoons van de legendarische kalief Haroen ar-Rashid. Al-Ma'mun was de tweede zoon en niet de aangewezen troonopvolger. Al-Ma'mun vond dat hij meer recht had op de troon en bevocht zijn broer Al-Amin, het begin van de vierde fitna (809-827).

In die periode krijgen opstandige provincies de kans om eigen emiraten op te richten, zoals : het emiraat Kreta (824) en het emiraat Sicilië (827).

Tijdens het Beleg van Constantinopel 821-822 stond hij aan de zijde van Thomas de Slaviër. (zie Michaël II Psellos).

Al-Ma'mun was een humanist en patroon van wetenschappen. Al-Ma'mun meende dat men de waarheid van God moest zoeken door zijn verstand open te stellen voor de kracht der rede. Al-Ma'mun haalde daartoe geleerden uit de hele wereld naar Bagdad. Ook richtte Al-Ma'mun het Bayt al-Hikma] ("huis der wijsheid") op.

Toen Al-Ma'mun de Byzantijnse keizer versloeg in een veldslag zou één van de vredesvoorwaarden een kopie van de beroemde Almagest van Claudius Ptolemaeus geweest zijn. Er is ook een krater op de maan genoemd naar hem vanwege zijn bijdragen aan de astronomie.

Al-Ma'mun bezocht Egypte in het jaar 832, bijna twee jaar voor zijn dood. Hij gaf zijn soldaten opdracht om de grote piramide van Giza (de piramide van Cheops) af te breken[bron?], omdat hij dacht er verborgen kostbaarheden in aan te zullen treffen. Het bouwwerk (van 2,3 miljoen enorme blokken kalksteen) was ruim 3000 jaar oud. Toen de afbraak na maanden nog geen zichtbaar resultaat had, is het werk stilgelegd.