Abubakar Shekau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Abubakar Shekau ook wel Darul Akeem wa Zamunda Tawheed genoemd (Arabisch:دار التوحيد) (geboren in het dorp Shekau bij de grens met Niger, in ofwel 1965, 1969 of 1975) is de leider van Boko Haram en wil een islamitisch kalifaat stichten in Nigeria.

Vroege leven[bewerken]

Er is zeer weinig bekend over zijn vroege leven. Het is zelfs onduidelijk in welk jaar hij precies geboren is. We weten dat hij geboren is in Shekau en een opleiding heeft genoten in Borno in islamitische religie. Hij spreekt verschillende talen: Hausa, Fulani, Kanuri en Arabisch, maar geen Engels. Hij sloot zich aan bij Boko Haram en werkte zich op in de hiërarchie. Na de dood van de stichter, Mohammed Yusuf, in 2009, wierp hij zich op als de nieuwe leider. Hij zou dan getrouwd zijn met een van de vrouwen van Yusuf en zijn kinderen hebben geadopteerd.

Leider van Boko Haram[bewerken]

In 2010 liet Shekau weten via een videoboodschap weten dat hij de nieuwe leider was van Boko Haram. Hoewel hij niet hetzelfde charisma had als zijn voorganger, was hij veel ambitieuzer en radicaler. Hij verklaarde dat hij een bondgenoot was van Al Qaida en dreigde met aanslagen tegen de Verenigde Staten. In 2012 werd hij door de Verenigde Staten beschouwd als een terrorist en kwam er een beloning van 7 miljoen dollar bij een tip die zou leiden tot zijn arrestatie/dood. In 2013 verklaarde Shekau dat hij meisjes zou ontvoeren uit scholen en de beweging heeft sindsdien verschillende ontvoeringen uitgeoefend.

Doodverklaringen[bewerken]

Er werden reeds verschillende pogingen ondernomen om Shekau uit te schakelen en de Nigeriaanse overheid heeft hem al verschillende keren dood verklaard. Via videoboodschappen heeft hij dat telkens weerlegd. Shekau neemt daarom ook weinig risico en communiceert weinig rechtstreeks met andere leden van Boko Haram. Hij leeft vrij geïsoleerd en communiceert via vaste boodschappers. Met de buitenwereld communiceert hij vrij regelmatig via videoboodschappen en via het internet. Er werd gemeld dat Shekau "dodelijk verwond" zou zijn in Taye op 19 augustus 2016 bij een luchtaanval door de Nigeriaanse luchtmacht, waarbij ook enkele leiders van Boko Haram omgekomen zijn.