ArtEZ Art & Design Enschede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AKI ArtEZ Enschede
AKI ArtEZ Enschede (locatie Tetem II)
AKI ArtEZ Enschede (locatie Tetem II)
Algemeen
Afkorting AKI
Buitenlandse naam AKI ArtEZ Academy for Art & Design Enschede
Locatie Enschede, Nederland
Type kunstacademie
Algemeen directeur Marc Boumeester
Studenten ca. 300
Lid van ArtEZ
Website http://aki.artez.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Studenten werkend aan projecten aan de Hallenweg (TetemII)

AKI ArtEZ Art & Design Enschede, opgericht in 1946 als Academie voor Kunst en Industrie (AKI), is een kunstacademie in de Nederlandse plaats Enschede. De school maakt deel uit van de ArtEZ hogeschool voor de kunsten, die ook afdelingen kent in Zwolle en Arnhem.

Studierichtingen[bewerken]

Bacheloropleidingen[bewerken]

AKI ArtEZ Art & Design in Enschede kent de volgende vierjarige voltijdse HBO studies: 'Crossmedia Design' en 'Fine Art'. Na het propedeusejaar (basisjaar) kan de student dus kiezen voor een van de twee hoofdrichtingen:

Crossmedia design
  • Graphic communication design
  • Photographic communication design
  • Video and interactive communication design
  • Public space communication design
Fine art (autonome beeldende kunst)

Een met succes afgeronde studie geeft recht op het voeren van de titel Bachelor of Fine Art (BFA) of Bachelor of Design (BDes).

Geschiedenis[bewerken]

De Academie voor Kunst en Industrie (A.K.I.) werd opgericht in 1946[1] door een aantal textielfabrikanten. Oprichtingsdirecteur was Bram Middelhoek[2] (1906-1968). Na een vijftiental jaren als traditionele kunstnijverheidsschool werd onder de nieuwe directeur Joop Hardy de weg naar de vrije moderne kunst ingeslagen. Gedurende enkele tientallen jaren was de AKI de meest vrije en eigenzinnige kunstacademie in Nederland. Hardy werd opgevolgd door de kunstenaar Sipke Huismans, die van 1981-2001 directeur was. De huidige directeur is Marc Boumeester. Het onderwijsinstituut was lange tijd gevestigd aan de Roessinghsbleekweg in een gebouw uit 1957 ontworpen door Arno Nicolaï.

Vestiging op de campus van Universiteit Twente

Later was de school vijftien jaar gehuisvest in de 'Techohal' (een voormalig chemisch laboratorium) aan de Hallenweg op de campus van de Universiteit Twente. Een dependance voor de schilders is gevestigd in een schoolgebouwtje in Twekkelo.

Sinds 2002 maakt de AKI organisatorisch deel uit van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Begin 2013 verhuisde deze academie naar de voormalige textiellocatie Tetem II aan de Hulsmaatstraat in de wijk Roombeek.

Docenten en alumni[bewerken]

Een selectie van bekende (oud-)docenten en studenten:


Externe link[bewerken]