AKI Art & Design Enschede ArtEZ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AKI ArtEZ Enschede
AKI ArtEZ Enschede (locatie Tetem II)
AKI ArtEZ Enschede (locatie Tetem II)
Algemeen
Afkorting AKI
Buitenlandse naam AKI ArtEZ Academy for Art & Design Enschede
Locatie Enschede, Nederland
Type kunstacademie
Algemeen directeur Marc Boumeester
Studenten ca. 300
Lid van ArtEZ
Website http://aki.artez.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Studenten werkend aan projecten aan de Hallenweg (TetemII)

AKI Academie voor Art & Design[bewerken]

AKI Academie voor Art & Design werd op initiatief van textielfabrikanten in 1946 opgericht als A.K.I. (De Academie voor Kunst en Industrie) te Enschede. Na een aantal jaren als traditionele kunstnijverheidsschool werd in de jaren zestig de weg naar de vrije moderne kunst ingeslagen. Jarenlang was de AKI bekend als de meest vrije en eigenzinnige kunstacademie in Nederland. Tegenwoordig is de AKI onderdeel van ArtEZ hogeschool voor de kunsten, maar zij hecht nog steeds aan haar autonomie als kleinschalige academie. Na diverse verhuizingen binnen de stad Enschede is de AKI sinds 2013 gevestigd in de voormalige textielfabriek Tetem II, in de wijk Roombeek.


Studierichtingen[bewerken]

Bacheloropleidingen[bewerken]

De AKI heeft drie bacheloropleidingen: Fine Art, Crossmedia Design en Moving Image. Alle drie opleidingen beginnen breed maar richten zich op een eigen specialisatie. Experiment en onderzoek zijn een essentieel onderdeel van de studie. Vanaf het eerste jaar is er veel aandacht voor het bespreken van werk en het formuleren van kritiek. Naast het ontwikkelen van een professionele houding wordt er veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van kennis en kunde, van 3D-printen tot kunstgeschiedenis, van lascursussen tot ondernemerschap, van software tot filosofie. Praktijk en theorie worden daarbij zoveel mogelijk als een integraal geheel aangeboden. Ook zijn er samenwerkingen met studenten van de Technische Universiteit, Saxion Hogeschool en het ArtEZ Conservatorium.

Een met succes afgeronde studie geeft recht op het voeren van de titel Bachelor of Fine Art (BFA) of Bachelor of Design (BDes).

Geschiedenis[bewerken]

De Academie voor Kunst en Industrie (A.K.I.) werd opgericht in 1946[1] door een aantal textielfabrikanten. Oprichtingsdirecteur was Bram Middelhoek[2] (1906-1968). Na een vijftiental jaren als traditionele kunstnijverheidsschool werd onder de nieuwe directeur Joop Hardy de weg naar de vrije moderne kunst ingeslagen. Gedurende enkele tientallen jaren was de AKI de meest vrije en eigenzinnige kunstacademie in Nederland. Hardy werd opgevolgd door de kunstenaar Sipke Huismans, die van 1981-2001 directeur was. De huidige directeur is Marc Boumeester. Het onderwijsinstituut was lange tijd gevestigd aan de Roessinghsbleekweg in een gebouw uit 1957 ontworpen door Arno Nicolaï.

Afscheid aan de villa aan de Hengelosestraat, oktober 1964.
Vestiging op de campus van Universiteit Twente

Later was de school vijftien jaar gehuisvest in de 'Technohal' (een voormalig chemisch laboratorium) aan de Hallenweg op de campus van de Universiteit Twente. Een dependance voor de schilders is gevestigd in een schoolgebouwtje in Twekkelo.

Kleine academiegemeenschap[bewerken]

Als academie is de AKI in de eerste plaats een gemeenschap van ontwerpers, kunstenaars, vakmensen en studenten. De uitgangspunten van de AKI academiegemeenschap zijn al sinds de jaren zestig constant: individueel onderwijs, zo weinig mogelijk bepaald door structuren of controlesystemen, zo veel mogelijk gericht op de menselijke maat en op het eigen initiatief van studenten en docenten. Het onderwijs draait in de eerste plaats om het optimaal ondersteunen van de individuele ontwikkeling van de student: de eigen motivatie is het uitgangspunt van de studie en de doelstellingen van de student bepalen de loop van zijn of haar studie. 


Sinds 2002 maakt de AKI organisatorisch deel uit van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Begin 2013 verhuisde deze academie naar de voormalige textiellocatie Tetem II aan de Hulsmaatstraat in de wijk Roombeek.

Docenten en alumni[bewerken]

Een selectie van bekende (oud-)docenten en studenten:


Externe link[bewerken]