AKI Art & Design Enschede ArtEZ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Academie voor Kunst en Industrie
AKI Art & Design Enschede ArtEZ
Algemeen
Afkorting AKI
Buitenlandse naam AKI Academy of Art & Design
Locatie Enschede, Nederland
Type kunstacademie
Algemeen directeur Marc Boumeester
Studenten ca. 300
Lid van ArtEZ
Website aki.artez.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Academie voor Kunst en Industrie (sinds 1980 wordt als naam enkel AKI gebruikt), opgericht in 1946, is een kunstacademie in de Nederlandse plaats Enschede.[1] De school maakt deel uit van de ArtEZ hogeschool voor de kunsten, die ook afdelingen heeft in Zwolle en Arnhem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Binnenaanzicht van de Technohal (UT)

De Academie voor Kunst en Industrie werd opgericht in 1946[2] door een aantal textielfabrikanten. De oprichtingsdirecteur was Bram Middelhoek (1906-1968).[3] Na een vijftiental jaren als traditionele kunstnijverheidsschool werd onder de nieuwe directeur Joop Hardy de weg naar de vrije moderne kunst ingeslagen. Gedurende enkele tientallen jaren was de AKI de meest vrije en eigenzinnigste kunstacademie van Nederland. Hardy werd opgevolgd door de kunstenaar Sipke Huismans, die van 1981 tot 2001 directeur was. De huidige directeur is Marc Boumeester. Het onderwijsinstituut was lange tijd gevestigd aan de Roessinghsbleekweg in een gebouw uit 1957 ontworpen door Arno Nicolaï.

Later was de school vijftien jaar gehuisvest in de 'Techohal' (een voormalig chemisch laboratorium) aan de Hallenweg op de campus van de Universiteit Twente. Tot juni 2015 was er een dependance voor de schilders gevestigd in een schoolgebouwtje in Twekkelo.

Sinds 2002 maakt de AKI organisatorisch deel uit van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Begin 2013 verhuisde deze academie naar de voormalige textiellocatie Tetem II aan de Hulsmaatstraat in de wijk Roombeek.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De academie kent de bacheloropleidingen Fine Art, Crossmedia Design en Moving Image. Alle drie de opleidingen beginnen breed maar richten zich op een eigen specialisatie. Experiment en onderzoek zijn een essentieel onderdeel van de studie. Vanaf het eerste jaar is er veel aandacht voor het bespreken van werk en het formuleren van kritiek. Naast het ontwikkelen van een professionele houding wordt er aandacht besteed aan het ontwikkelen van kennis en kunde, van 3D-printen tot kunstgeschiedenis, van lassen tot ondernemerschap, en van software tot filosofie.

Docenten en alumni[bewerken | brontekst bewerken]

Een selectie van bekende (oud-)docenten en studenten met een pagina op Wikipedia:

Docenten
Oudleerlingen


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie ArtEZ Enschede van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.