Academie voor Muzikale Kunsten Praag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Akademie múzických umení v Praze (AMU) of vrij Nederlands vertaald Akademie van de muzikale Kunsten in Praag werd opgericht op 27 oktober 1945 op de basis van een besluit van de President van Tsjecho-Slowakije. In het winter-semester 1946 werden de eerste studenten opgeleid.

De Akademie heeft drie min of meer zelfstandige faculteiten als onderdeel, de Divadelní fakulta AMU (Theater-faculteit) (DAMU), de Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze (Film- en tv-school) (FAMU), en de Hudební fakulta AMU (Muziek-faculteit) (HAMU).

Geschiedenis[bewerken]

Verschillende prominente kunstenaars, artiesten en schrijvers, vooral Jindřich Honzl, Jiří Frejka, František Troster en anderen, waren de initiatief gevers in de Tweede Wereldoorlog. Professoren van het oude Conservatorium van Praag wilden eveneens een transformatie van de voormalige meester-school in een hogere school op universitair niveau.

Schrijvers, artiesten en andere filmproducenten met een praktische ervaring in de film industrie, vooral Jaroslav Bouček, Karel Plicka, Otakar Vávra, Ivan Olbracht, Vítězslav Nezval, A. M. Brousil en anderen, werkten mee aan de toekomstige uitrichting van de leerplan om er nieuwe trends in de naoorlogse film-ontwikkeling te zetten. Later werd het filmstudio en de theater-podium, die beide tot de theater-faculteit behoorden, bijgevoegd. Het opera-studio van de Muziek-faculteit gebruikt ook het theater-podium. Als het televisie belangrijker werd, werden de mogelijkheden van de film- en tv-school aangepast aan de noodzakelijkheden voor studies van tv-specialisten. Er bestaat ook een afdeling voor fotografen.

Gebouwen[bewerken]

het hoofdgebouw van de film- en tv-school
de muziekfaculteit aan de Malostranské nám

Zo als boven vermeld bestaan er drie faculteiten.

  • De Divadelní fakulta AMU (Theaterfaculteit) (DAMU) is ondergebracht in een gebouw aan de Karlova 26, in Praag.
  • De Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze (Film- en tv-school) (FAMU) heeft meerdere gebouwen. Het hoofdgebouw is in het Lazansky's Palais in Praag. Ook de geluidstudio's zijn in die stad gevestigd. De fotografie-, animatie- en multimedia-studio's zijn gevestigd in een wijk van Praag, Beroun-Zavadilka. De Workshop-centers staan in Hluboká nad Vltavou.
  • De Hudební fakulta AMU (Muziekfaculteit) (HAMU) bevindt zich aan de Malostranské nám. 13 in Praag.

Tot de academie behoort ook het Lichtenštejn Palais, een grote concerthal, die aan de grote Tsjechische componist Bohuslav Martinů opgedragen is. Verder behoort het theater Inspirace tot de gebouwen van de Academie. Kanselier van het instituut is Ivo Mathé.

Externe link[bewerken]