Academie voor Muzikale Kunsten Praag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Akademie múzických umení v Praze (AMU) of vrij Nederlands vertaald Academie van de muzikale kunsten in Praag werd opgericht op 27 oktober 1945 op basis van een besluit van de President van Tsjecho-Slowakije. In het winter-semester 1946 werden de eerste studenten opgeleid.

Geschiedenis[bewerken]

Verschillende prominente kunstenaars, artiesten en schrijvers, onder wie Jindřich Honzl, Jiří Frejka, František Troster en anderen, waren de initiatiefnemers in de Tweede Wereldoorlog. Professoren van het oude Conservatorium van Praag wilden eveneens een transformatie van de voormalige meesterschool tot een hogere opleiding op universitair niveau.

Schrijvers, artiesten en andere filmproducenten met praktische ervaring in de filmindustrie, vooral Jaroslav Bouček, Karel Plicka, Otakar Vávra, Ivan Olbracht, Vítězslav Nezval, A. M. Brousil en anderen, werkten mee aan de ontwikkeling van leerplannen om nieuwe richtingen in te slaan in de naoorlogse filmkunst. Later werden de filmstudio en het theaterpodium, die beide tot de theaterfaculteit behoorden, toegevoegd. De operastudio van de Muziekfaculteit gebruikt ook het theaterpodium. Toen de televisie in opkomst kwam, werden de mogelijkheden van de film- en tv-school aangepast aan de eisen voor studies van tv-specialisten. Er bestaat ook een afdeling fotografie.

Gebouwen[bewerken]

Hoofdgebouw van de FAMU
De HAMU aan de Malostranské nám

De academie heeft drie min of meer zelfstandige faculteiten, de Divadelní fakulta AMU (DAMU) voor theater, de Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze (FAMU) voor film en televisie, en de Hudební fakulta AMU (HAMU) voor muziek.

  • De DAMU is ondergebracht in een gebouw aan de Karlova 26 in Praag.
  • De FAMU heeft meerdere gebouwen. Het hoofdgebouw is in het Lazansky Paleis in Praag en ook de geluidstudio's zijn in die stad gevestigd. De fotografie-, animatie- en multimedia-studio's zijn gevestigd in de Praagse wijk Beroun-Zavadilka. De Workshop-centers staan in Hluboká nad Vltavou.
  • De HAMU bevindt zich aan de Malostranské nám. 13 in Praag.

Tot de academie behoort ook het Lichtenštejn Palais, een grote concerthal, die opgedragen is aan de grote Tsjechische componist Bohuslav Martinů. Verder behoort het theater Inspirace tot de gebouwen van de academie. Kanselier van het instituut is Ivo Mathé.

Externe link[bewerken]