Academie voor Schone Kunsten Helsinki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Academie voor Schone Kunsten (Fins: Kuvataideakatemia) in Helsinki, nu een onderdeel van de Universiteit van de kunsten in Helsinki (opgericht in 2013), is een instelling die universitaire opleiding geeft op het domein van de schone kunsten in Finland.

De academie is gevestigd aan de Elimäenkatu 25a in Vallila.

Geschiedenis[bewerken]

De academie werd opgericht in 1848 door een private stichting de Finse stichting voor kunst (Fins: Suomen Taideyhdistys). Van 1848 tot 1939 werd de instelling de Tekenschool van de Finse stichting voor kunst (Fins: Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu).

Tussen 1939 en 1985 stond het instituut bekend als de Finse academie voor schone kunsten (Fins: Suomen Taideakatemian koulu) of Ateneum en in 1985 werd het de Academie voor schone kunsten (Fins: Kuvataideakatemia).

In 1998 werd het onderwijs op universitair niveau gebracht, waar de studenten na een studie van drie en een half jaar de graad van bachelor kunnen halen en na twee jaar extra studie het master-diploma.[1] De doelstelling van de academie bestaat erin de studenten een brede professionele artistieke opleiding te geven met onder meer aandacht voor de nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. Sedert 1997 is er ook een departement voor Postgraduaat studies waar de studenten een Doctoraat kunnen halen.[2]

In 2013 fuseerde de Academie voor schone kunsten met de Sibeliusacademie en de Theateracademie waardoor de Universiteit van de kunsten in Helsinki ontstond. Sedertdien draagt de academie de naam van Academie voor schone kunsten van de universiteit van de kunsten van Helsinki (Fins: Taideyliopiston Kuvataideakatemia).

De academie geeft cursussen in ‘bewegende beelden’, schilderkunst, fotografie, grafiek, sculptuur en in installaties in ruimte en tijd.[3]