Access Virus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Access Virus
Synthesizer
Boven het logo van 1997-2004, onder het huidige logo
Fabrikant Access Music Electronics
Jaar 1997 - heden
Type synthese subtractief, fasevervorming, FM, wavetable
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Virus is een serie van virtueel analoge synthesizers, ontworpen en gefabriceerd door de Duitse firma Access Music GmbH. De serie kwam in 1997 op de markt en werd sindsdien ongeveer elke twee jaar geüpdatet met nieuwe modellen.

Access Music, het bedrijf achter de Virus-synthesizers, bestaat nog steeds. Anno 2022 worden nog vier uitvoeringen van de Virus geproduceerd. Dit zijn de TI2 Desktop, TI Snow, TI2 Keyboard en TI2 Polar. Oprichter van het bedrijf Christopher Kemper richt zich daarnaast ook op de Profiler, een emulator voor het nabootsen van beroemde gitaarversterkers.[1]

Access Virus A.png
Virus A
Access Virus B (1999).jpg
Virus B
Access Virus KB (partial) .jpg
Virus KB
Access Virus Rack.jpg
Virus Rack
Access Virus Indigo.jpg
Virus Indigo
Access Virus C .jpg
Virus C
Access Virus Indigo2 Redback (small).jpg
Virus Indigo 2
Access Virus TI.jpg
Virus TI
Virus TI Snow.JPG
Virus TI Snow
Virus TI2 Desktop.jpg
Virus TI2 Desktop

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de introductie in 1997 heeft de Virus zich ontwikkeld tot een instrument dat veel wordt gebruikt in de elektronische muziek, zoals electro, techno en trance. Het geluid is te horen op talloze producties van eind jaren 90 tot heden.

De eerste modellen zijn de Virus A-, Virus B- en de Virus C-serie, elk verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, zoals een keyboard of tafelmodel. In november 2005 werd de Virus TI geïntroduceerd, in de uitvoeringen Virus TI Keyboard en Virus TI Polar. Het kleine tafelmodel, de Virus TI Snow, kwam in februari 2008 op de markt. Een revisie van de TI-serie, genaamd TI2, kwam uit in maart 2009. Deze serie heeft snellere digitale signaalverwerking (DSP), hogere polyfonie, meer effecten en een minimaal gewijzigd ontwerp.

Technische details[bewerken | brontekst bewerken]

De Virus gebruikt diverse synthesetechnieken, inclusief subtractieve, fasevervorming, FM-synthese, en vanaf de TI-serie ook wavetable-synthese. Alle van deze Viruses zijn virtueel analoge synthesizers die door middel van digitale signaalverwerking worden aangestuurd. Ze hebben een analoog klinkende oscillator die continu van een zuivere sinus naar een blokgolf gestemd kan worden. Oscillatorgolfvormen kunnen gemoduleerd worden op een aantal manieren: ringmodulatie, fasevervorming of frequentiemodulatie. De Virus heeft een Matrix Modulatiespecificatie.

Met de TI-serie werden twee nieuwe modellen geïntroduceerd: hypersaw en wavetable. De filtersectie is programmeerbaar met twee onafhankelijke resonantiefilters. Deze kunnen gecombineerd worden op verschillende manieren. De Matrix Modulatiespecificatie zorgt voor complexe en gedetailleerde klanken. De Virus heeft een filterverzadigingsniveau, evenals verschillende types digitale en analoge vervorming.

Serievergelijking[bewerken | brontekst bewerken]

De Virus heeft drie grote hardwarerevisies gehad sinds het originele Virus A-model. Ook zijn er talrijke grote en kleine functies toegevoegd via firmwareupdates van het besturingssysteem. De geluidsbron van de Virus is grotendeels dezelfde gebleven sinds tot en met de Virus C. Ze maken gebruik van een enkele Motorola DSP-chip en de klank is nogal onderscheidend tussen deze modellen. Het grootste effect van software-optimalisatie wordt gezien met de toevoeging van een derde oscillator in het menu van de B-serie.

Een nieuwere versie van de Virus, de TI-serie, gebruikt twee DSP-chips en is de grootste technische verbetering van de Virus-serie sinds de introductie. De Virus TI-serie maakt het mogelijk voor een brede nabootsing van oude en nieuwe synthesizers. Het is een digitale synthesizer, maar kan het karakteristieke geluid en gedrag van analoge synthesizers goed nabootsen, terwijl het digitale aspect behouden blijft. Wavetable-synthese is alleen aanwezig op enkele andere synthesizers zoals de PPG Wave-serie en Waldorf-machines.

Wat de Virus Virtueel-Analoogmodule van andere analoge synthesizers onderscheid in zijn prijsklasse, is het twin-multimode-filterontwerp en uitgebreide modulatiematrix. Vanaf de Virus B OS4-update heeft deze drie oscillators per stem, en een sub-oscillator per stem, gekregen. De analoog-gemodelleerde oscillators tussen de Virus A en TI zijn identiek, met als enige verschil het aantal stemmen beschikbaar, evenals de extra hypersaw-oscillator en digitale wavetable-oscillators op de Virus TI. Daarnaast hebben de ruwe Virus-oscillators veel minder hoogfrequente inhoud in hun klank dan de oscillators in andere subtractieve virtueel analoge synthesizers, zoals de Clavia Nord Lead en de Roland JP-8000. Dit verklaart de kenmerkende donkere kleurtoon van de Virus.

Versies[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn vanaf de introductie van de Virus verschillende uitvoeringen op de markt gebracht. Dit zijn:

  • Keyboardversie, met een klavier
  • Rackversie of soundmodule-variant, kan worden ingebouwd in een 19 inchrek
  • Desktopmodel, heeft meer knoppen dan de rackversie, geschikt voor gebruik op een bureau

Hardwaresynthesizers[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Model Uitvoeringen
1997 Virus A Desktop, Keyboard
1999 Virus B Desktop, Virus Indigo, Virus KB, Virus Rack, Virus Classic
2001 Virus C Desktop, Virus Indigo 2, Virus KC, Virus Rack XL
2005 Virus TI Polar, Keyboard
2008 Virus TI Snow Desktop
2009 Virus TI 2 Desktop, Polar, Keyboard

Softwareplugins[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Naam Specificatie
2002 Virus TDM voor Pro Tools
2003 Virus VST voor de TC PowerCore-serie

Bekende gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

De Virus is gebruikt in de muziek van onder meer The Prodigy, DJ Sammy, Snap!, Sasha, Nine Inch Nails, Owl City, Thomas Dolby, Depeche Mode, Jean Michel Jarre, Radiohead, Linkin Park, Dr. Dre, Stevie Wonder, Michael Jackson, Hans Zimmer en Klaus Badelt.

In Nederland is de Virus gebruikt door Armin van Buuren, Hardwell en Ron van den Beuken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Access Music Electronics van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.