Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Accountmanager

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een accountmanager is de intermediair tussen de klant en de organisatie die hij vertegenwoordigt. Hij moet er daarom voor zorgen dat de klant krijgt wat hij wil, en dat deze organisatie ook levert wat er is afgesproken. Van een accountmanager wordt vaak verwacht dat hij resultaatsgericht werkt en communicatief sterk is.

Soorten[bewerken]

Er bestaan vele soorten accountmanagers de meest gangbare zijn: farmers en hunters. De farmers zijn goed in het beheren (hoeden) van bestaande klanten, terwijl de hunters meer bedreven zijn in het binnenslepen van nieuwe klanten. Hoewel een accountmanager beide types dient uit te voeren ligt de nadruk vaak op het relatiebeheer en het uitbreiden van de relatie.

Geschiedenis[bewerken]

Een accountmanager was oorspronkelijk iemand die bij een bank klanten advies verleent over beleggingen. Tegenwoordig[wanneer?] is het woord account in de bedrijfswereld zo populair, dat "accountmanager" meer de betekenis van relatie- of klantmanager heeft gekregen. Vroeger werd zo iemand een verkoper genoemd.

Vertegenwoordiger[bewerken]

De laatste tijd vervaagt het verschil tussen accountmanagers en de vertegenwoordigers. In vacatures van tegenwoordig[wanneer?] wordt steeds vaker gevraagd om accountmanagers, terwijl hier een functie als vertegenwoordiger mee wordt bedoeld. Het grote verschil ontstaat op het niveau van werken. Accountmanagers praten met hoofdkantoren, vertegenwoordigers bezoeken de individuele verkooppunten en hebben als hoofdtaak het afsluiten van orders. In tegenstelling tot een vertegenwoordiger houdt een accountmanager het traject rond de verkoop van a tot z bij. Een accountmanager heeft een intensieve relatie met zijn accounts. Dat kunnen er meestal niet meer dan tien zijn.

Key-accountmanagers werken op strategisch niveau met één of enkele (top)klanten waar zij een nauwe relatie mee opbouwen en aan de hand van hun marktkennis een meerwaarde voor het bedrijf proberen te creëren. Een accountmanager doet dit voor een zeer uitgebreide portfolio van klanten. Een vertegenwoordiger werkt meer op het puur afsluiten van orders. In alle functies zullen er dagelijks/wekelijks een minimaal aantal bezoeken moeten worden afgelegd. In gelijk welke salesfunctie is prospecteren een essentieel gegeven.

Beloning[bewerken]

De beloning van accountmanagers hangt voor een groot deel (soms meer dan de helft) af van hun resultaat. De bonus is erg belangrijk. Een zeer goede accountmanager kan meer dan 100.000 euro per jaar verdienen.

Andere termen[bewerken]

  • klantenmanager
  • cliëntmanager
  • klantbeheerder
  • relatiemanager
  • relatiebeheerder