Ace Attorney

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ace Attorney
Bedenker(s) Shu Takumi
Ontwikkelaar(s) Capcom
Uitgever(s) Capcom
Nintendo Australia/THQ (Australië)
Genre(s) Adventure, Visuele novelle
Platform(s) Game Boy Advance, Nintendo DS, Windows, WiiWare, iOS, Nintendo 3DS, Android
Navigatie
Eerste spel Phoenix Wright: Ace Attorney
(2001)
Laatste spel Dai Gyakuten Saiban: Naruhodō Ryūnosuke no Bōken
(2015)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Ace Attorney, in Japan bekend onder de naam Gyakuten Saiban, is een reeks videospellen van Capcom waarin de speler de rol van een advocaat aanneemt. Elk spel is verdeeld in 5 hoofdstukken en in elk deel moet de speler een moordzaak oplossen en zo de rechtszaak winnen. Dit doet men niet alleen, in elk deel wordt men bijgestaan door Mia Fey en Maya Fey. Naast deze Phoenix, Mia Fey en Maya Fey, komen ook weer andere bekende personages uit het vorige deel terug. Goede voorbeelden hiervan zijn: detective Dick Gumshoe, officier van justitie Miles Edgeworth en natuurlijk de rechter. De spellen zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de Game Boy Advance, maar werden later ook op de Nintendo DS en Nintendo 3DS uitgebracht. Het eerste deel heet Phoenix Wright: Ace Attorney, het tweede deel Phoenix Wright: Ace Attorney: Justice for All, en het derde deel Phoenix Wright: Ace Attorney: Trials & Tribulations.

Deze lijst bevat onder meer belangrijke personages uit de volgende Ace Attorneyspellen: Phoenix Wright: Ace Attorney, Phoenix Wright: Ace Attorney: Justice for All, Phoenix Wright: Ace Attorney: Trials & Tribulations, Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney. De namen in de Engelse versie en de Japanse versie verschillen erg veel. Daarom staan de Engelse en Japanse namen erbij.

De serie is ook uitgebracht in andere media, zoals manga, toneelstukken, musicals, en een verfilming, geregisseerd door Takashi Miike en uitgebracht in 2012. Een anime serie gebaseerd op de franchise staat gepland voor april 2016.

Terugkerende personages[bewerken]

Phoenix Wright[bewerken]

Phoenix Nicholas "Nick" Wright, in Japan bekend als Ryūichi Naruhodō (成歩堂 龍一, Naruhodō Ryūichi), is een beginnend advocaat en het hoofdpersonage in de eerste drie Ace Attorneyvideospellen. In zijn jeugd was hij bevriend met Larry Butz en Miles Edgeworth. Hij was in zijn studententijd de hoofdverdachte in een moordzaak. Nadat vrijgesproken te zijn, beëindigde hij zijn oude studie en ging hij studeren voor advocaat (Defense Attorney). Hij ging in de leer bij Mia Fey. Nadat zij was vermoord, nam hij het advocatenkantoor over, dat hij omdoopte tot Wright & Co. In de rechtszaal stond hij bekend om het zomaar raden wat er gebeurd was en zo de rechtszaak naar zijn hand te zetten.

Miles Edgeworth[bewerken]

Miles Edgeworth, in Japan bekend als Reiji Mitsurugi (御剣 怜侍, Mitsurugi Reiji) is een schoolvriend van Phoenix. Hij is speelbaar in een deel van de laatste zaak in Phoenix Wright: Trials and Tribulations. Hij wilde in zijn jeugd, net als zijn vader, advocaat worden. Maar nadat hij zijn vader voor zijn ogen vermoord heeft zien worden, en in de rechtszaak de verdachte heeft zien worden vrijgelaten, kreeg hij een hekel aan criminelen. Daardoor werd hij in plaats van advocaat officier van justitie (Prosecutor) en ging hij in de leer bij officier van justitie Manfred von Karma. In de eerste rechtszaken waarin hij tegenover Phoenix stond, zag hij hem als vijand. Maar nadat Phoenix in een rechtszaak die tegen hem was aangespannen bewezen had dat hij onschuldig was, veranderde zijn kijk op Phoenix. Na deze zaak veranderde ook zijn kijk op de band tussen advocaat en officier van justitie: hij zag in dat ze elkaar moesten helpen om achter de waarheid te komen in plaats van elkaar juist tegen te werken. Vanaf nu stond hij Phoenix af en toe bij. Een grap die vaak herhaald wordt in de reeks Ace Attorney is dat Edgeworth nooit naam en beroep van de getuigen kan krijgen als hij erom vraagt. In de manga en (hoewel in mindere mate) het spel blijkt dat Edgeworth een groot liefhebber van de televisieserie Steel Samurai is.

Familie Fey[bewerken]

De familie Fey, in Japan bekend als Ayasato (綾里), is bekend van hun sterke spirituele mediums, die wonen in Kurain Village. De familie heeft twee bloedlijnen, de hoofdlijn (die bestaat uit Misty, Maya en Mia) is de hoofdfamilie. De andere bloedlijn heeft minder zeggenschap (die bestaat uit Morgan, Iris, Dahlia en Pearl). Deze band tussen de bloedlijnen en het oproepen van geesten is een rode draad in veel zaken.

Misty Fey[bewerken]

Misty Fey, in Japan bekend als Maiko Ayasato (綾里 舞子, Ayasato Maiko), is de moeder van Maya en Mia. Toen ze hoorde dat Morgan Fey een aanslag op Maya wilde plegen, vroeg ze Godot haar te helpen om Maya te redden.

Mia Fey[bewerken]

Mia Fey, in Japan bekend als Chihiro Ayasato (綾里 千尋, Ayasato Chihiro), is Misty Feys oudste dochter. Ze wilde Advocaat worden na de verdwijning van haar moeder. Ze deed dit ook omdat ze geen rivaliteit met Maya wilde hebben over wie de volgende meester van de techniek van het geesten oproepen, wat Misty en Morgan Fey wel hadden. Ze begon te werken bij Marvin Grossbergs advocatenkantoor en richtte later haar eigen advocatenkantoor op. Kort nadat ze Phoenix aannam werd ze vermoord. De moordenaar was de onderzoeker die onder andere uitlekte van haar moeders gefaalde geesten oproeping aan de pers. Na haar dood heeft ze Phoenix toch nog kunnen helpen als hij tijdens een rechtszaak vast zat omdat Maya of Pearl haar geest opriep.

Maya Fey[bewerken]

Maya Fey, in Japan bekend als Mayoi Ayasato (綾里 真宵,) Ayasato Mayoi, is de jongste dochter van Misty Fey en is in training om een spiritueel Medium te worden. Ze wordt de meester van Kurain Village als haar moeder overlijdt in de laatste zaak van Phoenix Wright: Trials and Tribulations. Nadat Mia was vermoord was Maya de hoofdverdachte van de moord op haar zus. Maar nadat Phoenix ervoor zorgde dat ze werd vrijgesproken, hielp Maya Phoenix met de onderzoeken naar de moordenaars in alle drie de delen. In de loop van deze 3 delen bouwde Maya en Phoenix een band op, die door Pearl verkeerd begrepen werd, als een liefdesband in plaats van een vriendschappelijke band. Maya is de beste vriend van Phoenix, en hij helpt haar altijd uit moeilijke situaties (waar ze vaak in komt te zitten). Ze heeft een grote eetlust, haar lievelingseten zijn Cheeseburgers, en houdt ook van andere lekkere snacks. Ze is ook een heel grote fan van de Steel Samurai televisieserie, en kijkt dan ook echt elke aflevering. Ze draagt altijd dezelfde Kurain outfit waar mensen af en toe een opmerking over maken (In de 3e zaak in Trials and Tribulations draagt ze voor een tijdje de outfit van een serveerster van het restaurant "Très Bien").

Morgan Fey[bewerken]

Morgan, in Japan bekend als Kimiko Ayasato (綾里 キミ子, Ayasato Kimiko), is Misty's oudste zus en het hoofd van de tweede bloedlijn de Fey familie. Ze is twee keer getrouwd geweest, bij haar eerste huwelijk kreeg ze Dahlia en Iris en bij haar tweede huwelijk kreeg ze Pearl. Ze is erg waakzaam over Pearl. Ze probeerde Maya schuldig te laten lijken door haar de schuld te geven van moord. Het was haar niet gelukt maar omdat ze medeplichtige bij de moord moest ze de gevangenis in. In de laatste zaak van Trials and Tribulations blijkt dat ze wilde zorgen dat Maya dood zou gaan zodat Pearl de nieuwe meester van Kurain zou worden.

Pearl Fey[bewerken]

Pearl, in Japan bekend als Harumi Ayasato (綾里 春美, Ayasato Harumi), is Morgan Feys jongste dochter. Ze is nog erg jong, maar toch zijn haar krachten veel sterker dan die van Maya. Ze verlaat zelden Kurain Village, en is verbaasd over alles wat er te zien is in de grote stad. Ze is erg beleefd tegen iedereen die ze ontmoet, en noemt Phoenix "Mr. Nick" en Maya "Mystic Maya". Ze denkt dat Maya en Phoenix een liefdesrelatie hebben en wordt boos op Phoenix als ze denkt dat hij iets doet waar hij Maya van streek van zou maken!

Winston Payne[bewerken]

Winston Payne, in Japan bekend als Takefumi Auchi (亜内 武文, Auchi Takefumi), is een officier van justitie die start met een sterke zaak maar in de loop van zaak door bewijs van de kaart gebracht wordt. Hij heeft er lol in om nieuwe advocaten te plagen en kreeg daardoor de naam "Rookie Killer". In alle 4 de Ace Attorney spellen is hij de eerste officier van justitie die de speler tegenkomt. Een lang lopende grap door de 4 delen is het haar van Payne. Elke keer als je verder vordert van deel 1 tot deel 4 verliest hij elke keer meer haar. Zo heeft hij in het eerste deel een aardige vetkuif en in deel 4 bijna geen haar meer.

Dick Gumshoe[bewerken]

Richard "Dick" Gumshoe, in Japan bekend als Keisuke Itonokogiri (糸鋸 圭介, Itonokogiri Keisuke), is een politie detective die gaat over moordzaken, en meestal de hoofddetective van de plaats van de misdaad. Hij helpt zowel Phoenix als Edgeworth, Franziska en Godot met hun onderzoek en staat vaak als getuigen in de rechtszaal. Een grap die in alle delen wel weer terug komt is zijn salaris. Hij zit net nog niet in de schulden en eet meestal alleen maar kant-en-klaar maaltijden. Het meest valt deze grap op als Franziska von Karma er bij is. Ze noemt het daardoor ook wel Scruffie. Overal waar een moord is gepleegd kan je Gumshoe wel vinden. Edgeworth zegt daardoor in gedachten: "Gumshoe indeed, he's like gum on your shoe. Not Easy to get rid of." De vieze jas van Gumshoe wordt aan het eind van Trials end Tribulations vervangen door een nieuwe, maar komt terug in deel 4 van de Ace Attorney reeks.

Franziska von Karma[bewerken]

Franziska von Karma, in Japan bekend als Mei Karuma (狩魔 冥, Karuma Mei), is de dochter van Manfred von Karma. Ze werd officier van justitie in Duitsland op haar 13e, en was tot die tijd onverslaanbaar in de rechtszaal. Tijdens Edgeworth's verdwijning nam Franziska de plaats van Edgeworth in als officier van justitie. Dit deed ze om wraak te kunnen nemen omdat Phoenix voor de verdwijning van haar geadopteerde broer Miles Edgeworth had gezorgd. Als Edgeworth terug komt heeft ze nog steeds een hekel aan Phoenix, maar helpt hem toch in de laatste zaak van Trials and Tribulations. Franziska heeft altijd haar zweep bij haar, en is niet bang om die te gebruiken. Ze gebruikt hem op iedereen in de rechtszaal en erbuiten, iedereen behalve Edgeworth. En ze is bekend omdat ze iedereen een "foolish fool" noemt en in de zin daarom heen nog meer het wordt "fool" erin stopt. Ze lijkt een koud en harteloos, maar toch huilt ze als ze afscheid neemt van Edgeworth in Justice for All als ze naar Duitsland gaat. Het lijkt alsof ze houdt van haar "kleine broertje" (alhoewel ze 6 jaar jonger dan Edgeworth is) maar zegt toch dat ze hem altijd heeft gehaat.

The Judge (De Rechter)[bewerken]

De rechter, in Japan bekend als (裁判長, Saibanchō), is een van de belangrijkste figuren van de Ace Attorney franchise. Hij kijkt of Objections een goede reden hebben en kan ze dan goed keuren of afkeuren, kijkt of het bewijs met de rechtszaak te maken kan hebben en roept getuigen op om hun getuigenverslag te geven. Hij is makkelijk te beïnvloeden door een goed punt te maken, maakt niet uit welke kant (advocaat of officier van justitie). Hij kan af en toe de weg een beetje kwijt zijn als er een felle discussie is ontstaan, of er bewijs is laten zien waar hij niet van begrijpt wat het met de zaak te maken heeft, maar de advocaat en/of officier van justitie legt hem altijd alles duidelijk uit. Er gaat een gerucht dat hij nog nooit tot een verkeerd oordeel is gekomen en heeft daarom de bijnaam "The Great Judgini". De rechter heeft ook een broer die in dezelfde regio rechter is en de rechter is in een paar zaken (2, 4 en 5) in het spel Trials and Tribulations. Zijn broer spreekt Engels met een Canadees accent.

Larry Butz[bewerken]

Larry, in Japan bekend als Masashi Yahari (矢張 政志, Yahari Masashi), is een oude schoolvriend van Edgeworth en Phoenix. Hij heeft altijd problemen met de vrouwen (wat ook een langlopende grap in de drie delen is) en door de serie heen is hij steeds in een andere baan te zien. Zo heeft hij werk gehad als hotdogverkoper, bedrijfsbeveiliger en schilder.

Wendy Oldbag[bewerken]

Weny Oldbag, in Japan bekend als Kaoru Ōba (大場 カオル, Ōba Kaoru), is een oude vrouw met een liefde voor jongere mannen die, meestal, in de showbizz zitten, maar ook voor Miles Edgeworth. In de jaren (in de serie) had ze veel beveiligingsbaantjes. Ze kan nogal veel praten over dingen die niemand interesseren en af en toe zo snel praten dat het niet te volgen is. Ze praat meestal over hoe dingen in haar jeugd waren en de mannen die ze leuk vindt. Ze kan boos worden op de mensen die haar in de weg staan. Ze stalkt Edgeworth en noemt hem altijd Edgey-poo.

Will Powers[bewerken]

Will Powers, in Japan bekend als Saburō Niboshi (荷星 三郎, Niboshi Saburō), is een acteur die de tv-superheld The Steel Samurai speelt. Ondanks zijn uiterlijk en het spelen van helden in kinder-tv-series, is hij eigenlijk een beetje een softie. Hij was de hoofdverdachte in een moordzaak in de studio waar hij werkte. Maar Phoenix heeft hem vrij kunnen spreken, waar Powers hem heel dankbaar voor was, en daar door Phoenix, Maya en Pearl uitnodigde voor een show waar de nieuwe superheld van het jaar bekendgemaakt werd (en later op de avond een plek was waar een moord werd gepleegd) Powers is deze keer een getuigen.

Lotta Hart[bewerken]

Lotta, in Japan bekend als Natsumi Ōsawagi (大沢木 ナツミ, Ōsawagi Natsumi), is een fotograaf die zich vaak stort op vreemde onderwerpen om te fotograferen. Waaronder een Meer monster, Paranormale verschijnselen en een liefdesaffaire voor een roddelblad. Ze heeft een zuid-Amerikaans accent en kan soms andere mensen belachelijk maken.

Maggey Byrde[bewerken]

Maggey, in Japan bekend als Makó Suzuki (須々木 マコ, Suzuki Makó), was een politieagente maar werd later verdacht van moord op haar vriendje. Phoenix heeft haar onschuld kunnen bewijzen en daarna werd ze een serveerster in het Franse restaurant "Très Bien". Ze is een magneet voor problemen want hier wordt weer een moord gepleegd, waar ze weer de hoofdverdachte van is. Ze wordt door de schuld van een nep Phoenix Wright schuldig bevonden. Als de echte Phoenix dit hoort, gaat hij op onderzoek uit en haalt hij de moord opnieuw voor de rechter. Deze keer bewijst hij haar onschuld en blijkt de nep Phoenix (door Maya Xin Eohp genoemd) de echt moordenaar. Ze komt terecht in een liefdesrelatie met Gumshoe.

Adrian Andrews[bewerken]

Andrian, in Japan bekend als Kirio Kamiya (華宮 霧緒, Kamiya Kirio), is betrokken bij een moeilijke relatie met twee televisiesterren. Na de zelfmoord van haar mentor raakte Adrian een beetje de weg kwijt. Toen een van de tv-sterren vermoord werd, was ze van binnen overstuur terwijl ze dat van buiten (bijna) niet liet zien. Ze was na de moord naar een tentoonstellingshal gegaan om daar als assistent te kunnen komen werken.

Phoenix Wright Ace Attorney[bewerken]

Gregory Edgeworth[bewerken]

Gregory Edgeworth, in Japan bekend als Shin Mitsurugi (御剣 信, Mitsurugi Shin), was de vader van Miles Edgeworth. Hij was een erg succesvolle advocaat en een inspiratiebron voor zijn zoon, die door hem ook advocaat wilde worden. Hoewel, na de uitkomst van een bepaalde zaak was hij vermoord, nadat de lift stil was blijven hangen na een aardbeving. De zaak bleek de "DL-6"-zaak te zijn. Deze zaak werd de rode draad in het eerste deel van de serie. Nadat de politie Misty Fey had gevraagd de geest van Gregory op te roepen, vertelde de geest dat het Yanni Yogi was. Dit bleek niet te kloppen en Yanni werd vrijgelaten. Hierna volgde de verdwijning van Misty Fey

Marvin Grossberg[bewerken]

Marvin Grossberg, in Japan bekend als Soranosuke Hoshikage (星影 宇宙ノ介, Hoshikage Soranosuke), is een advocaat en het hoofd van "Grossberg Criminal Defense Law firm." Mia werkte voor zijn bureau, voor ze haar eigen advocatenbureau vormde, en had hier voor het eerst te maken met Phoenix Wright (die in de zaak de verdachte was) Onder Grossbergs leiding kreeg Mia het voor elkaar Phoenix vrij te spreken. Hierna verliet Mia Grossbergs bureau en begon voor zichzelf. Grossberg was op de hoogte van de DL-6 zaak en andere zaken daarom heen. Alleen hij is erg moeilijk met informatie vertellen.

Manfred von Karma[bewerken]

Manfred von Karma, in Japan beter bekend als Gō Karuma (狩魔 豪, Karuma Gō), is de vader van Franziska von Karma en een meedogenloze officier van justitie die het bekendst is om zijn perfecte record (geen enkele zaak verloren in zijn jaren als officier van justitie). Dit record was beëindigd toen Gregory Edgeworth ontdekte dat Karma bewijs vervalste. Alhoewel de zaak geen "Not-Guilty"oordeel kreeg, werd Karma toch bestraft en werd daardoor helemaal gek. Toen Miles was verdacht van een moord, bleek het een val te zijn geweest van Karma. Hij bleek de moord op Gregory te hebben gepleegd en de moord, waar Miles hoofdverdachte van was, te hebben gepland. Karma had twee dochters Franziska en de andere is niet bekend. Hij adopteerde Miles toen Gregory was vermoord door Karma zelf.

Phoenix Wright: Trials and Tribulations[bewerken]

Diego Armando (Godot)[bewerken]

Diego Armando, in Japan bekend als Sōryū Kaminogi (神乃木 荘龍, Kaminogi Sōryū), was een erg goede advocaat die werkte voor Grossberg & Co. Law offices. Hij werkte samen met Mia tijdens de zaak van Terry Fawles. (wat haar eerste rechtszaak was) Kort na die zaak werd Diego vergiftigd. Het was Dahlia Hawthorne Hij raakte in een coma waar hij na zes jaar pas uit ontwaakte. Toen hij ontwaakte uit zijn coma kon hij bijna niks meer zien, was zijn haar wit geworden en was Mia dood. Hij veranderde zijn naam in Godot en werd officier van justitie, zodat hij kon zorgen dat er niks zou gebeuren met Mia's zusje Maya. Hij gaf Phoenix de schuld voor het laten dood gaan van Mia. Door zijn slechte zicht was hij gedwongen een groot vizier te dragen dat bijna heel zijn gezicht bedekte en drie rode lichten uitstraalde in het donker (wat in de laatste zaak van Trials and Tribulations een belangrijke rol speelde). Hij had ook een regel om tijdens een rechtszaak in de rechtszaal maar 17 koppen koffie te drinken.

Dahlia Hawthorne[bewerken]

Dahlia Hawthorne, in Japan bekend als Chinami Miyanagi (美柳 ちなみ, Miyanagi Chinami), lijkt een mooi lief meisje maar haar persoonlijkheid is heel anders. Ze is een demonische instabiele heks. Ze kan met haar lieve lachje en verlegenheid andere mensen manipuleren zodat ze haar zin krijgt. Ze is na een paar misdaden, waaronder twee moorden ter dood veroordeeld. Maar voordat ze opgehangen werd, kon ze samen met Morgan Fey een plan maken om Maya Fey te vermoorden, zodat Pearl de nieuwe meester van Kurrain zou worden. Dit mislukte door het toedoen van Godot en Misty Fey. Dahlia datete ook met Phoenix toen ze aan het studeren waren, terwijl haar eigenlijke doel was hem, nadat hij het flesje dat ze aan hem gegeven had niet terug wilde geven, hem te vermoorden. Ze is de aartsvijand van Mia en Diego (Godot).

Iris[bewerken]

Iris, in Japan bekend als Ayame (あやめ), is de identieke tweeling van Dahlia, alhoewel Iris zwart haar heeft een Dahlia rood haar, een ander verschil is dat Iris geen demonische persoonlijkheid heeft. Nadat ze, zonder dat ze het wilde, haar vader beroofde en Dahlia ervandoor ging met de diamant werd Iris lid van een dichtbijgelegen klooster. Iris verving Dahlia tijdens de dates met Phoenix om het flesje terug te krijgen dat Dahlia hem had gegeven. Aan het eind van Trials and Tribulations verklaarde Iris dat ze tijdens de dates dat ze Dahlia verving verliefd op Phoenix was geworden.

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney[bewerken]

Professor Hershel Layton[bewerken]

Professor Hershel Layton, in Japan bekend als Erushāru Reiton (エルシャール・レイトン), is een archeoloog bij de universiteit van Gressenheller. Hij is een bekende puzzelfanaat en lost regelmatig mysteries op in de echte wereld, maar benadrukt dat hij geen detective is. Hij wordt heel vaak geconfronteerd met allerlei gevaren en hindernissen. Gelukkig helpt zijn leerling Luke hem een handje.

Luke Triton[bewerken]

Luke Triton, in Japan bekend als Rūku Toraiton ((ルーク・トライトン), is de jonge leerling van professor Layton in de kunst van het puzzel oplossen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]