Acestes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Acetes of Akoites was de zoon van een arme visser uit Maionië en stuurman van een schip, waarop zijn makkers, die van een landing op het eiland Keos terugkwamen, een schone knaap, half bewusteloos van slaap, meebrachten, die ze met zich wilden meevoeren, hoewel Akoites het hun ontried, daar hij in de knaap een god herkende. Toen zij nu wegvoeren en de knaap ontwaakte, verlangde hij weer naar land gebracht te worden. De schippers beloofden zijn wens te vervullen, maar waren niet van plan hun belofte te houden. Toen toonde Dionysos - want dit was de knaap - plotseling zijn goddelijke macht. Wijnranken slingerden zich om het schip, dat onbewegelijk vast in zee bleef staan. Zelf stond de god in al zijn heerlijkheid midden op het schip, het hoofd met wijnranken omkranst en de thyrsosstaf zwaaiende; tijgers, lynxen en panters legden zich om hem heen en de schippers sprongen, door waanzin bevangen in zee, waar zij in dolfijnen veranderd werden. Slechts Akoites bleef gespaard en wijdde zich nu aan de dienst van Dionysos.

Volgens een andere mythe waren het Tyrreense schippers, met wie dit voorval plaats had en is naar hen de zee, waarin zij hun straf ondergingen de Tyrreense Zee genoemd.

Acestes komt voor in het epos Aeneis van Publius Vergilius Maro (geb. 70 v.Chr.) waarin de hoofdpersoon wordt vertolkt door Aeneas, een Trojaanse held. Acestes verwelkomt in dit epos Aeneas op Sicilië waar de tevens Trojaanse Acestes woont. Ter ere van diens overleden vader Anchises organiseert Aeneas spelen. Tijdens de boogschietwedstrijd heeft Eurythion, die voor Acestes het doel weet te bereiken, de erepalm reeds gewonnen. Maar desondanks richt Acestes zijn pijl en deze vat vlam door de snelheid (of zoals anderen zeggen door de goedkeuring van Jupiter).

De Engelse uitdrukking "like an Acestes arrow" verwijst naar dit deel van het epos.