Akoites

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Acestes)
Ga naar: navigatie, zoeken

Aigestos (Grieks), Akoites of (Latijn) Acestes is een figuur uit de Griekse en Romeinse mythologie, maar hij komt hier voor in verschillende verhalen.

Griekse mythologie[bewerken]

Hij was de zoon van een arme visser uit Maionië. Volgens de betreffende mythe kwam het schip waarop Akoites de stuurman was op een dag terug van het eiland Keos, toen ze midden op zee de god Dionysos in de gedaante van een knappe jongeman tegenkwamen en hem aan boord namen. Niemand van de bemanningsleden behalve Akoites had door dat het Dionysos was. Toen Akoites' makkers weigerden de jongeman aan land te zetten, toverde Dionysos het schip vol met wilde dieren, waarop alle bemanningsleden behalve Akoites in paniek in zee sprongen en in dolfijnen veranderden. Akoites bleef als enige gespaard en wijdde zich aan de dienst van de god.

Volgens een andere mythe gebeurde dit met Tyrreense schippers, naar wie de Tyrreense Zee zou zijn genoemd.

Romeinse mythologie[bewerken]

Hij komt hier onder andere voor in het epos Aeneis van Publius Vergilius Maro waarin de hoofdpersoon wordt vertolkt door Aeneas, een Trojaanse held. De eveneens Trojaanse Acestes verwelkomt in dit epos Aeneas op Sicilië waar Acestes woont. Aeneas organiseert ter ere van zijn overleden vader Anchises spelen. Tijdens de boogschietwedstrijd heeft Eurythion, die voor Acestes het doel weet te bereiken, de erepalm reeds gewonnen. Maar desondanks richt Acestes zijn pijl en deze vat vlam door de snelheid (of zoals anderen zeggen door de goedkeuring van Jupiter).

De Engelse uitdrukking "like an Acestes arrow" verwijst naar dit deel van het epos.