Naar inhoud springen

Achmad Soebardjo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Achmad Soebardjo
Achmad Soebardjo
Geboren 23 maart 1896
Teluk Jambe, Karawang, West-Java, Indonesië
Overleden 15 december 1978
Jakarta, Indonesië
Minister van Buitenlandse Zaken
Aangetreden 2 september 1945
Einde termijn 14 november 1945
President Soekarno
Opvolger Soetan Sjahrir
Minister van Buitenlandse Zaken
Aangetreden 4 augustus 1951
Einde termijn 20 december 1952
President Soekarno
Voorganger Mohamad Roem
Opvolger Wilopo
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Achmad Soebardjo (Teluk Jambe (Indonesië), 23 maart 1896 – Jakarta, 15 december 1978) was een Indonesische jurist, onafhankelijkheidsactivist, minister en diplomaat. Hij was de eerste minister van buitenlandse zaken van Indonesië in 1945 en bekleedde dat ambt nogmaals in 1951-1952.

Achmad Soebardjo doorliep de hogereburgerschool in Batavia. Als student was hij activist voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Hij studeerde rechten in Leiden, welke studie hij in 1933 afsloot met het behalen van de titel Meester in de Rechten. Tijdens zijn studietijd was hij lid van de Perhimpoenan Indonesia, de anti-koloniale Indonesische studentenvereniging in Nederland. Ook nam hij deel aan congressen van de Liga tegen Imperialisme en Koloniale onderdrukking.

Tegen het einde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië was hij lid van het Onderzoekscomité ter voorbereiding op de Indonesische onafhankelijkheid (BPUPK) en het Voorbereidend Comité voor de Indonesische Onafhankelijkheid (PPKI).

Na de Indonesische onafhankelijkheid was Soebardjo minister van buitenlandse zaken in het eerste kabinet, het Kabinet Presidensial. In 1951-1952 was hij nogmaals minister van buitenlandse zaken in het kabinet-Soekiman. In deze periode sloot hij een overeenkomst met de Amerikaanse ambassadeur Horace Merle Cochran in het kader van de Amerikaanse Mutual Security Act (een opvolger van het Marshallplan). Deze samenwerking met de VS ging in tegen het nationale buitenlandbeleid van onafhankelijkheid van de twee machtsblokken van de Koude Oorlog, hetgeen leidde tot de val van het kabinet-Soekiman.[1]

In 2009 werd Soebardjo geëerd met de titel Nationale held van Indonesië.[2]