Acht Gezichten van Taiwan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Acht Gezichten van Taiwan (traditioneel Chinees: 臺灣八景, hanyu pinyin: Táiwān bājǐng) zijn acht beeldbepalende plaatsen, natuurgebieden en gebouwen in Taiwan die door het Ministerie van Transport zijn geselecteerd vanwege hun bijzondere plaats in de Taiwanese cultuur.[1] De selectie is in de loop van de recente geschiedenis enkele keren aangepast.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1927, ten tijde van de Japanse bezetting van Taiwan (1895–1945), werden voor het eerst acht plaatsen in Taiwan geselecteerd als meest beeldbepalende plaatsen van het land. Tot de acht plaatsen behoorden onder meer het Zon-Maanmeer, Alishan en het nationaal park Taroko. Deze lijst werd vastgesteld door het dagblad "台湾日日新报", op dat moment de eerste grote krant in noordelijk Taiwan.[1] De provinciale regering van Taiwan onder auspiciën van de Nationalistische overheid in Nanjing, die werd opgericht in 1947 na het vertrek van de Japanners, stelde in 1953 een officiële lijst op. Het Zon-Maanmeer, Alishan en Taroko bleven hierbij behouden; de overige vijf Gezichten waren nieuw, waaronder Fort Zeelandia. In 2005 werd de derde en huidige versie vastgesteld. Hierbij werd Fort Zeelandia verwijderd en werden onder meer de Taipei 101 en het Nationaal Paleismuseum toegevoegd.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b (zh) "台湾八景" via Baidu.com. Gearchiveerd op 5 december 2017.
  2. (zh) "台灣八景的轉變到「台灣意象」票選活動意義之探究" Wang Yiting, National Taipei University of Education
  3. (en) "Taipei 101" via de Council on Tall Buildings and Urban Habitat. Gearchiveerd op 2 november 2021.
  4. (en) Caroline Gluck, Taiwan's museum of treasures. BBC (7 februari 2007). Gearchiveerd op 15 september 2021.
  5. (en) "About Sun Moon Lake" op de overheidswebsite over het Zon-Maanmeer
  6. (zh) "愛河" op Taiwan.net. Gearchiveerd op 18 mei 2021.
  7. (en) Matthew Strong, Kenting is Taiwan’s most popular national park. Taiwan News (8 april 2017). Gearchiveerd op 11 november 2021.
  8. (en) Taiwan’s Taroko National Park – stunning cliffs, beautiful trails and untamed nature. South China Morning Post (29 juni 2018). Gearchiveerd op 6 september 2021.