Achter de Vest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Achter de Vest
Achter de Vest gezien van nabij de Koepoortbrug
Geografische informatie
Locatie       Hoorn
Wijk Binnenstad
Begin Koepoortplein
Eind Pakhuisstraat
Postcode 1621
Algemene informatie
Genoemd naar Ligging achter de vesting
Bestrating Klinkers
Opvallende gebouwen Meerdere rijksmonumenten, waaronder de vestingwal

De Achter de Vest is een straat aan de rand van de binnenstad van de Noord-Hollandse stad Hoorn. De straat loopt van het kruispunt met de Koepoortplein en de Noorderstraat naar de Pakhuisstraat. De straat ligt achter de Onder de Boompjes. De Achter de Vest ligt in het verlengde van de Noorderstraat en loopt deels evenwijdig met de Draafsingel.

Ter hoogte van de Maria- of Kruittoren heeft de stadswal nog de originele hoogte. Een gedeelte van de stadswal wordt begrensd door een gemetseld muurtje. Tussen twee poortjes (de Sint Sebastiaanspoort en de Sint Jorispoort) is een gymnastieklokaal gebouwd, dit pand is een gemeentelijk monument en de poortjes zijn samen een rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

De huidige straat Achter de Vest werd voor het eerst in een akte van 1 februari 1391 genoemd. In die tijd betrof het een erf binnen de veste. Volgens Velius waren er drie verschillende vesten:

  1. Tussen de Wester- en Noorderpoort
  2. Tussen de Koe- en Oosterpoort (dit is de huidige Achter de Veste)
  3. Tussen de Oosterpoort en de Zuiderdzee

Tussen 1823 en 1832 loopt de straat Achter de Veste van de Veemarkt tot aan de Koepoort, tegenwoordig is dit de Noorderstraat. In 1888 is de straat officieel Achter de Vest gaan heten. De andere delen zijn sindsdien officieel het Koepoortsplein en Noorderstraat.

Verloop[bewerken | bron bewerken]

De straat loopt langs de Koepoortsgracht (een deel van de Draafsingel) tussen het Koepoortsplein naar de Pakhuisstraat. Bij de Pakhuisstraat loopt de straat tegen het gebouwencomplex 't Jeudje aan. Onderwijl kruist de straat geen stegen of andere straten.

Monumenten[bewerken | bron bewerken]

Aan de straat bevinden zich meerdere rijksmonumenten en een aantal gemeentelijke monumenten. Tenzij anders vermeld gaat het om rijksmonumenten, het gaat om de volgende panden:

Zie de categorie Achter de Vest van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.