Achter op 't Zand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Achter op 't Zand
Het begin van Achter op 't Zand
Geografische informatie
Locatie       Hoorn
Wijk Binnenstad
Begin West / Westerdijk
Eind Hoofd / Schuijteskade
Postcode 1621
Algemene informatie
Naam sinds 1648
Bestrating Klinkers
Geen toegang Doorgaand verkeer
Bebouwing Alleen de noordelijke zijde
Opvallende gebouwen Een aantal beeldbepalende panden

Achter op 't Zand is een straat in de binnenstad van de Noord-Hollandse stad Hoorn. De straat is direct gelegen aan de Grashaven en verbindt het Visserseiland met het Oostereiland. De straat heeft geen rijks- of gemeentelijke monumenten, maar wel een aantal beeldbepalende panden, en maakt deel uit van het op 24 juli 1970 ingestelde Rijksbeschermd gezicht Hoorn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

"Achter op 't Zand" verwijst naar de oorsprong van de straat, die aangelegd is op bagger uit de Ooster- en Westerhaven, die gebruikt werd om de zuidkant van de Italiaanse Zeedijk op te hogen, in 1684.[1] De straat begon als een brede strook land die naar de Zuiderzee afliep. Bij een zware storm in 1775 liep dit gebied, alsmede een groot deel van Hoorn, onder water. Om herhaling te voorkomen werd een dijk aangelegd, die in 1778 voltooid was. Aanvankelijk was dit een zeewerende dijk maar later werden er ook woningen gebouwd. Vanwege de vele reders en kooplieden die handel dreven met Italië en het Middellandse Zeegebied, kreeg de dijk uiteindelijk de naam Italiaanse Zeedijk. Later werden ook meer naar de haven toe huizen gebouwd: de uiteindelijke straat. Langs de Grashaven lagen hopen ballastzand voor vertrekkende schepen. Daaraan heeft de straat haar naam te danken[2]

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

Achter op 't Zand loopt vanaf het West met een bocht langs het water van de Grashaven in oostelijke richting naar het Hoofd en de Schuijteskade. Hierdoor is alleen het eerste stuk gebogen; de rest van de straat is recht. De straat heeft geen kruisingen, maar is wel door middel van een aantal stegen verbonden met de Italiaanse Zeedijk. Het gaat hierbij om de volgende stegen, van west naar oost:

  1. Jan Haringsteeg
  2. Pompsteeg
  3. Melknapsteeg
Zie de categorie Achter op 't Zand van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.