Achterom (Hoorn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Achterom
Geografische informatie
Locatie       Hoorn
Wijk Binnenstad
Begin Kuil
Eind Breed
Postcode 1621
Algemene informatie
Genoemd naar Ligging achter de hoofdstraat (Grote Noord).
Naam sinds 1654
Bestrating Klinkers
Opvallende gebouwen Meerdere rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.

Het Achterom is een straat in de binnenstad van de Noord-Hollandse stad Hoorn. De straat loopt van het kruispunt met de Kuil naar de Breed. De straat ligt achter de Grote Noord en loopt vrijwel evenwijdig aan deze straat.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Het Achterom begon als een gracht om een verbinding te vormen tussen het Breed en de Zuiderzee. De oorspronkelijke naam was Burchwal, of Wester Burchwal. Deze gracht werd in 1580 nog verdiept en verbreed, om 30 jaar later weer versmald te worden door de kades te verbreden. In 1654 werd de gracht niet gedempt, maar overkluisd waardoor er een weg en een riool ontstonden. Deze nieuw ontstane straat kreeg de naam Achterom, want de straat lag achter wat toen de hoofdstraat van de stad Hoorn was: het Grote Noord. Een groot aantal panden aan het Achterom behoort toe aan panden aan het Grote Noord, het betreft hier panden die dienden als tuinhuis of berging.

Schuilkerk[bewerken | bron bewerken]

Gevelsteen aan de achterzijde van de Sint Cyriacus en Franciscuskerk.

Op de plek waar nu de Koepelkerk, ook bekend als de Sint Cyriacus en Franciscuskerk, bevond zich vroeger de schuilkerk De Drie Tulpen. De kerk werd rond 1755 gebouwd voor de katholieken van de stad Hoorn. De kerk was vernoemd naar het Huis met de drie tulpen welke ten behoeve van de kerk gesloopt werd. De ingang lag aan wat toen nog de Burchwal was.[1] De kerk zelf werd in 1889 gesloopt om ruimte te maken voor de Koepelkerk.

Verloop[bewerken | bron bewerken]

Het Achterom begint bij het kruispunt met de Proostensteeg, De Driestal en de Kuil, een straat die naar de Westerdijk loopt. Het einde van de straat ligt bij de kruising met het Breed. Onderweg kruist het Achterom met de volgende stegen:

  1. Geldersesteeg
  2. Nieuwsteeg
  3. Jan van Neksteeg
  4. Gortsteeg
  5. Molsteeg

Tussen de Geldersesteeg en Nieuwsteeg maakt de straat een slinger richting de Westerdijk, om na de Nieuwsteeg weer terug te gaan.

Monumenten[bewerken | bron bewerken]

Aan de straat bevinden zich meerdere rijksmonumenten en een aantal gemeentelijke monumenten. Tenzij anders vermeld gaat het om rijksmonumenten, het gaat om de volgende panden:

Even nummers:

Oneven nummers:

Zie de categorie Achterom (Hoorn) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.