Koninklijk Actuarieel Genootschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Actuarieel Genootschap)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) is de Nederlandse beroepsvereniging van actuarissen en actuarieel analisten.

De oprichting

Het ontstaan van het huidige AG is terug te voeren tot 7 november 1888, toen ‘De Vereeniging van Wiskundige Adviseurs bij Nederlandsche Maatschappijen van Levensverzekering’ werd opgericht. Het initiatief kwam van M.G. Snoer, wiskundig adviseur van de Algemeene Maatschappij van Levensverzekering en Lijfrente. Hij was toen al lid van het zogenaamde Wiskundig Genootschap, evenals de andere zeven oprichters van de Vereeniging, die eveneens wiskundig adviseurs waren – de toenmalige betiteling van wat tegenwoordig actuaris is. De enige andere vorm van vereniging op het vakgebied in die tijd was een vereniging van levensverzekeraars, waar de directeuren van levensverzekeringen lid van waren. Vijf jaar na haar oprichting, op 22 december 1893, kreeg de Vereeniging van Wiskundige Adviseurs bij Nederlandsche Maatschappijen van Levensverzekering de Koninklijke goedkeuring.

Soorten leden

In 1919 werd het toelatingsbeleid van de Vereeniging van Wiskundige Adviseurs veranderd. Tot dan toe konden mensen met de juiste titel, maar zonder voldoende wiskundige kennis, lid worden. Bevoegde wiskundigen zonder de titel ‘wiskundig adviseur’ konden echter geen lid worden. De statuten werden toen zodanig aangepast dat iedereen die de wetenschap van verzekeren in het algemeen beoefende, lid kon worden. Hierdoor wijzigde de naam van de vereniging tevens in Vereeniging voor Verzekeringswetenschap. Het huidige AG is tot 2011 de vereniging van actuarissen AG geweest; vanaf 2011 zijn ook de actuarieel analisten full members. Daarnaast kent het AG geaffilieerden: buitengewone leden die door studie of anderszins belangstelling hebben voor de actuariële wetenschap of praktijk.

Organisatie

Het bestuur van het AG is verantwoordelijk voor het beleid van de vereniging en het initiëren en de uitvoering van AG-activiteiten. Daarnaast onderhouden de bestuursleden contacten met diverse organisaties en instanties binnen de pensioensector en met de politiek. Het bestuur bestaat uit zes leden (2014). Bestuursleden worden voorgedragen door de Commissie Nominatie en uit de leden gekozen door de Algemene Ledenvergadering (ALV). Het zittende bestuur benoemd bestuursleden voor een periode van drie jaar. Het bestuur bestaat tenminste uit de voorzitter, de vicevoorzitter en de penningmeester. De aandachtsgebieden van de bestuursleden zijn gekoppeld aan de diverse doelgroepen en vakgebieden zoals die binnen het AG kunnen worden onderkend.

Koninklijk Predikaat

Vrijdag 24 mei 2013 overhandigde Jan Franssen, Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, tijdens een door het AG georganiseerd, internationaal jubileumcongres, de oorkonde Predikaat Koninklijk aan toenmalig voorzitter drs. Rajish Sagoenie AAG. Tot en met 2038 mag het AG zich Koninklijk blijven noemen, waarna een verzoek voor verlenging kan worden ingediend.

Externe link[bewerken]