Ad Geelhoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
L.A. Geelhoed naast minister F. Korthals Altes (1984)

Leendert Adrie (Ad) Geelhoed (Vught, 12 november 1942Arnhem, 20 april 2007) was een Nederlands ambtenaar en jurist. Na een carrière als wetenschapper was hij secretaris-generaal (= de hoogste ambtenaar) op achtereenvolgens de ministeries van Economische Zaken en Algemene Zaken. Hierna was hij advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Geelhoed was lid van de Partij van de Arbeid.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Geelhoed groeide op in een streng gereformeerd milieu. Hij doorliep het gymnasium in Kampen en studeerde vervolgens Europees en economisch recht aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij was na zijn afstuderen kort wetenschappelijk medewerker bij het Europa Instituut van de Rijksuniversiteit Utrecht en vervolgens medewerker (referendaris) van rechter André Donner bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg en raadadviseur op het ministerie van Justitie.

Van 1 januari 1983 tot 1 juli 1990 was Geelhoed lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Van 1985 tot 1989 was hij tevens buitengewoon hoogleraar Europees en economisch recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op 1 juli 1990 werd hij secretaris-generaal op het ministerie van Economische Zaken. Zeven jaar later, op 1 april 1997, ging hij dezelfde functie bekleden op het ministerie van Algemene Zaken. Hij was daarmee een belangrijk adviseur en medewerker van minister-president Wim Kok.

Op 1 augustus 2000 werd Geelhoed advocaat-generaal bij het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen, de hoogste rechterlijke instantie van de Europese Unie. In deze functie adviseerde hij de hoogste Europese rechters over rechtszaken. Hij concludeerde onder meer tot halvering van het pensioen van een oud-Eurocommissaris in verband met `vriendjespolitiek`. In ander zaak concludeerde hij tot onverbindendheid van een EU-richtlijn, omdat deze te slecht was. Hij bekleedde de functie van advocaat-generaal tot 1 oktober 2006. Tot zijn overlijden in april 2007 was hij nog actief als bestuurslid van de telecom-toezichthouder Opta en lid van de Raad van Toezicht van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

  • De interveniërende staat (1982)
Voorganger:
Frans Rutten
Secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken
(1990-1997)
Opvolger:
Sweder van Wijnbergen
Voorganger:
Ton van de Graaf
Secretaris-generaal van het Ministerie van Algemene Zaken
(1997-2000)
Opvolger:
Wim Kuijken