Ad Zonderland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ad Zonderland in 1976

Ad Zonderland (Haarlem, 2 oktober 1940Borne, 15 augustus 2007) was een Nederlandse voetbaltrainer en sportbestuurder.


Zonderland was in 1967/68 trainer bij De Graafschap, waar hij de toenmalige assistent-trainer Guus Hiddink liet debuteren als voetballer.[1] Daarvoor was hij trainer van JOS.

Bij Feyenoord was hij assistent-trainer onder Wiel Coerver en in 1973 werd hij er interim-coach, als opvolger van de naar Club Brugge vertrokken Ernst Happel. Ook in 1976 was hij interim-coach van Feyenoord, toen hij Antoni Brzeżańczyk tijdelijk verving.

In 1976/77 werd hij coach van FC Den Bosch die een twaalfde plaats behaalde, en in 1977/78 was hij daar opnieuw coach. Dit keer behaalde zijn club een achtste plaats. Hij werd opgevolgd door Rinus Gosens. In januari 1981 kwam hij echter terug als coach, nadat zijn opvolger ziek geworden was. Voetbal International publiceerde echter dat Zonderland een kwalijke rol had gespeeld in het vertrek van Gosens. Uiteindelijk zou hij samen met Hans Verèl de club naar de nacompetitie loodsen, maar hij wist geen promotie af te dwingen. Als manager raakte hij met Gosens in conflict, waarna de laatste vertrok als coach.

In 1999 kreeg Zonderland de technische leiding over een door AFC Ajax opgezette voetbalacademie in Accra.[2]

Ad Zonderland overleed in augustus 2007 op 66-jarige leeftijd.[3]

Zie ook[bewerken]