Ad van Liempt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ad van Liempt
Van Liempt (2010)
Van Liempt (2010)
Achtergrondinformatie
Naam Adolf van Liempt
Geboren 21 mei 1949
Geboorteplaats Utrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep journalist, auteur, programmamaker
Bekend van Het Centrum, Utrechts Nieuwsblad, NOVA, De Oorlog
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Adolf (Ad) van Liempt (Utrecht, 21 mei 1949) is een Nederlands journalist, auteur van oorlogsboeken en tv-programmamaker. Hij is medeoprichter en oud-hoofdredacteur van NOVA.

Levensloop[bewerken]

Van Liempt groeide op in Utrecht, in een eenvoudig gezin. In oktober 2006 won hij de Nationale Rekentoets die door de Volkskrant was georganiseerd. Hij bedankte voor dit bijzondere resultaat zijn lagere school, waar werd geijverd om Utrechtse arbeiderskinderen op te stoten tot het gymnasium en de HBS.

Van Liempt is een verdienstelijk tafeltennisser en een hartstochtelijk supporter van FC Utrecht. In november 2008 mocht hij toetreden tot de raad van commissarissen van de voetbalclub. Op 10 januari 2011 werd aan Van Liempt een eredoctoraat toegekend door de Universiteit van Amsterdam, met name voor zijn boeken over de oorlog, zoals Kopgeld en Jodenjacht, beide over de opsporing en deportatie van Joden tijdens de oorlog.

Carrière[bewerken]

Van Liempt werd verslaggever bij de Utrechtse krant Het Centrum en het Utrechts Nieuwsblad. In 1982 werd hij chef binnenland bij het NOS Journaal. Hij werkte in 1988 voor de NOS samen met de geschiedkundige en oorlogskenner Loe de Jong aan een nieuwe versie van de televisieserie De bezetting. In 1989 stond hij aan de wieg van het programma NOS-Laat, de voorloper van NOVA. Enkele jaren was hij hoofdredacteur van NOVA, na Tom Kamlag en voor Gerard Dielessen.

Van Liempt verrijkte NOVA met veel ideeën, waarbij de nadruk lag op zijn specifieke belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. Tussen de bedrijven door schreef hij boeken als De lijktrein en Een mooi woord voor oorlog (over de politionele acties in Nederlands-Indië) en Klem in de draaideur (samen met Ger van Westing) over de ruzie in 1998 tussen minister van Justitie Winnie Sorgdrager en de procureurs-generaal onder leiding van Arthur Docters van Leeuwen.

In 1999 bedacht Van Liempt het televisieprogramma Andere Tijden (NPS/VPRO), waarin wekelijks een historisch onderwerp wordt belicht. Andere Tijden werkt intensief samen met het VPRO-radioprogramma OVT en publiceert elk jaar een boek met historische reportages. Recentelijk verschenen nog Kopgeld over de Jodenophalers in de oorlog, de biografie Bernhard 1911-2004 en de monografie Het Journaal.

In september 2006 werd Van Liempt lector onderzoeksjournalistiek op televisie aan de Hogeschool Utrecht. In maart 2009 benoemde minister Plasterk hem tot lid van de raad van toezicht bij het in Arnhem te vestigen Nationaal Historisch Museum.

In 2009 bedacht en maakte hij de 12-delige televisiedocumentaire De Oorlog voor de NPS en verscheen ook een bij de serie behorend gelijknamig boek. In deze serie kregen onderwerpen die door dr. Loe de Jong minder uitvoerig behandeld waren ruimere aandacht, zoals de militaire verrichtingen van Duitsers en Nederlanders. Ook De Jongs nadruk op de Jodenvernietiging werd aangevuld. Verder maakte Van Liempt uitgebreid gebruik van dagboeken, waarmee De Jong eveneens minder had gedaan. Ook waren voor het boek getuigenissen en gegevens beschikbaar, die eerder niet beschikbaar waren, zoals die van de SS'er Jan Folmer. De serie toonde aan dat de Duitsers wel degelijk Nederland totaal plunderden, in tegenstelling tot wat andere auteurs zoals bijvoorbeeld Chris van der Heijden hadden beweerd.

Het boek werd bekritiseerd[bron?] vanwege het ontbreken erin van enkele grote verzetsmensen, zoals Johannes Post (met Gerrit van der Veen de bekendste knokploegleider uit de oorlog), Hannie Schaft ('het meisje met het rode haar'), Jodenredster 'tante' Truus Wijsmuller-Meijer en verzetsleider jhr. Jan Six. Op het punt van de onderduikers vermeldt de serie dat het er 28.000 waren, terwijl dat er na september 1944 – na het begin van de spoorwegstaking en veel onderduikende spoorwegmensen – volgens het NIOD 350.000 waren. Ook was er kritiek omdat de hongersnood op Java in de jaren 1944-1948 in dit boek onderbelicht bleef. Door deze hongersnood stierven naar schatting 2,5 miljoen Indonesiërs. Er was te weinig voedsel voor de bevolking doordat de Japanse bezetter veel rijst en andere voedingsmiddelen aan de binnenlandse markt onttrok voor eigen gebruik.[1]

In 2012 werd Van Liempt van meerdere kanten beschuldigd van plagiaat.[2][3]

In maart 2017 kreeg hij in het Goethe-Institut in Amsterdam het eerste exemplaar aangeboden van Oorlogsouders van Isabel van Boetzelaer. Van Liempt had meegelezen tijdens het ontstaan van het boek en er een wervende tekst voor geschreven. Na publicatie bleek dat Oorlogsouders op essentiële punten onbetrouwbaar was. Van Liempt noemde het een dieptepunt in zijn carrière[4] en heeft naar eigen zeggen zijn excuses aangeboden aan direct betrokkenen en niet meegewerkt aan een herziene versie van Oorlogsouders die in mei 2018 verscheen.[5]

In 2017 schreef hij het jubileumboek ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Nederlandse Rode Kruis. Het eerste exemplaar werd op maandag 8 mei 2017 in ontvangst genomen door Koning Willem-Alexander.[6]

Op 9 mei 2019 promoveerde Van Liempt aan de Rijksuniversiteit Groningen op een biografie van de kampcommandant van Westerbork, Albert Gemmeker.[7] Aan de vooravond van deze promotie werd hij door Frits Barend in Het Parool beschuldigd van het 'pronken met andermans veren' in diverse andere zaken.[8] Frank van Kolfschooten en Geert Mak vonden de 'vendetta tegen Ad van Liempt' onterecht.[9][10]

Bibliografie[bewerken]