Adam Grünewald

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Adam Gruenewald)
Adam Grünewald
SS-Hauptsturmführer Adam Grünewald
Geboren 20 oktober 1902
Frickenhausen am Main, Beieren, Duitse Keizerrijk
Overleden 22 januari 1945
Veszprém, Hongarije
Rustplaats Veszprém, Hongarije: blok 2, rij 15, graf 531[1]
Land/zijde Vlag van Duitsland tijdens de Weimarrepubliek Weimarrepubliek
Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Onderdeel Reichswehr
Vlag van de Schutzstaffel Schutzstaffel (SS)
SS-Totenkopfverbände
Dienstjaren 1919 - 1934 - 1945
Rang
SS-Sturmbannführer
Bevel Schutzhaftlagerführer Kamp Vught
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Zie decoraties
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Adam Grünewald (Frickenhausen am Main, Duits Keizerrijk, 20 oktober 1902Veszprém, Hongarije, 22 januari 1945) was een Duits SS'er en commandant in het concentratiekamp Kamp Vught.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Grünewald leerde voor bakker, maar ging na de Eerste Wereldoorlog als beroepsmilitair in dienst bij het vrijkorps. Vanaf 1919 diende hij twaalf jaar bij de Reichswehr. Hij genoot een militaire opleiding onder Theodor Eicke en trouwde in de jaren 20. In 1931 was Grünewald in het leger opgeklommen tot de rang van Unterfeldwebel. In dat jaar werd hij lid van de Sturmabteilung (SA) en de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (de Duitse nazipartij). Hoewel hij eerst fulltime bij de SA in dienst was, werd hij in 1934 SS'er bij de SS-Division Totenkopf.

Vanaf midden jaren 30 diende Grünewald als bewaker in het concentratiekamp Lichtenburg. Daarna was hij Schutzhaftlagerführer, in 1938 en 1939 in het concentratiekamp Dachau en in 1943 in het concentratiekamp Sachsenhausen. In oktober werd hij gepromoveerd tot kampcommandant van het Kamp Vught.

Grünewald was in januari 1944 schuldig aan het zogenaamde "bunkerdrama". Op 15 januari sloot hij samen met andere kampofficieren als Hermann Wicklein en Arnold Strippel 74 vrouwelijke gevangenen op in een 9,5 m2 grote cel. In de naastgelegen cel werden nog eens 17 vrouwen opgesloten. De deuren werden pas de volgende morgen geopend, toen reeds tien vrouwen de verstikkingsdood gestorven waren. Het voorval lekte uit en om de publieke opinie in Nederland niet nog meer te schaden dan al was gebeurd, werden Grünewald en Wicklein door het SS-gerecht veroordeeld tot respectievelijk 3 jaar en 6 maanden cel. Grünewald was februari 1944 al als kampcommandant vervangen door Hans Hüttig. Heinrich Himmler herriep het vonnis echter, waarna Grünewald gedegradeerd werd tot gewoon soldaat, en opnieuw aan zijn oude SS-divisie werd toegevoegd. Hij sneuvelde in januari 1945 aan het oostfront in Hongarije.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Lidmaatschapsnummers[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]