Adana (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adana
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Adana (stad)
Adana (stad)
Situering
Regio Middellandse Zee-regio
Provincie Adana
Coördinaten 37° 0′ NB, 35° 19′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,700 km²
Inwoners (2012) 1.636.229
Hoogte 23 m
Burgemeester Hüseyin Sözlü (MHP)
Overig
Postcode 01x xx
Netnummer (+90) 322
Kenteken 01
Tijdzone OET (UTC+2)
Website www.adana.bel.tr
www.adana.gov.tr
Foto's
v.l.n.r. Varda Viaduct, Çukurova, Taşköprü, Treinstation, Dilberler Sekisi, Sabancımoskee
v.l.n.r. Varda Viaduct, Çukurova, Taşköprü, Treinstation, Dilberler Sekisi, Sabancımoskee
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Adana (in de oudheid Antiochië aan de Saros) is een stad in het zuiden van Turkije, ongeveer 30 kilometer ten noorden van de Middellandse Zee. Adana is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Adana. Het is met 1.636.229 inwoners de vijfde stad van Turkije.

Door de stad loopt de rivier de Seyhan en dit is ook een van de redenen dat de grond bij Adana vruchtbaar is. Daarnaast is Adana ook rijk aan enkele mineralen, zoals chroom, ijzer, mangaan, lood en zink.

De stad heeft een oud en een modern gedeelte. Een belangrijke bron van inkomsten is de textielindustrie. Er ligt een treinstation in de stad, en een vliegveld dicht bij de stad. De luchtbasis İncirlik van de NAVO ligt 12 kilometer ten oosten van Adana.

Geschiedenis[bewerken]

De stad werd meer dan 3000 jaar geleden door de Hettieten gesticht. De stad heette Ataniya en later Adana(wa) en was de hoofdstad van het vorstendom Kizzuwatna en later van Que. De naam Ataniya is al bekend sinds het einde van de 16e eeuw v.Chr. onder Telepinu en wordt, geschreven als KURDanuna, aangetroffen in de Amarna-brieven.[1] Later leed de stad vele eeuwen onder de oorlogen tussen Griekenland en Perzië. De naam zou volgens de Grieken afkomstig zijn van Adanus, de zoon van Kronos uit de Griekse mythologie, die het gesticht zou hebben. In de eerste eeuw v.Chr. ging de stad deel uitmaken van het Romeinse Rijk. In deze tijd werd de stad een belangrijk handelscentrum.

In de 16e eeuw zou de stad deel uit gaan maken van het Ottomaanse Rijk.

In 1909 vonden er in Adana gevechten plaats tussen Armeniërs en Turken. Dit eindigde in een pogrom, waarbij ongeveer 10.000 Armenen omkwamen en de helft van de stad afbrandde. Tussen 1918 en 1920 werd de stad door de Fransen bezet.

Geografie[bewerken]

Topografie[bewerken]

Adana ligt aan de noordoostelijke rand van de Middellandse Zee, waar het dient als toegangspoort tot de Çukurovavlakte. In het verleden was deze vlakte in het Westen bekend als de Ciliciëvlakte en zij staat bekend om haar vruchtbare grond.

Het noorden van de stad wordt omgeven door het Seyhanreservoir en de Seyhandam, die in 1956 voltooid werd. De dam werd gebouwd om elektriciteit op te wekken uit waterkracht en om de lager gelegen Çukurovavlakte te irrigeren. Twee irrigatiekanalen in de stad stromen via het centrum naar de vlakte. Ook is er nog een ander kanaal voor de irrigatie van de Yüreğirvlakte in het zuidoosten van de stad.

Klimaat[bewerken]

Adana heeft een typisch mediterraan klimaat (Köppen: CSA). De winters zijn zacht en nat en de zomers zijn heet en droog. De hoogste gemeten temperatuur was op 8 juli 1978 met 44,0 °C. De laagste gemeten temperatuur was -8,1 °C.

Bevolking[bewerken]

Het inwonertal van de stad bedroeg 1.636.229 op 31 december 2012 en is sindsdien gestegen tot ruim 2,1 miljoen inwoners. Desalniettemin neemt de jaarlijkse bevolkingsgroei gestaag af van 2,52% in 2009 naar 1,17% in 2012. De bevolking van Adana bestaat voor 50,22% uit vrouwen.

Adana is opgebouwd uit de vijf grootstedelijke gemeenten: Seyhan, Çukurova, Yüreğir, Sarıçam en Karaisalı.

Twee derde van de inwoners van Adana woont ten westen van de Seyhan, waar de stad werd gesticht. Stadsuitbreiding aan de oostkant van de rivier is beperkt als gevolg van de aanwezigheid van grote instellingen zoals de Çukurova-universiteit en luchtbasis İncirlik van de NAVO. Seyhan is de meest multiculturele wijk, waar zes etnische groepen wonen. Çukurova is vooral een seniorenwijk, waar ouderen uit heel Turkije wonen om daar van hun pensioen en het warme klimaat te genieten.

Grote etnische groepen in Adana zijn de Turken, Arabieren en Koerden. De komst van de eerste Turken naar de stad van Centraal-Azië gebeurde rond de 11e eeuw. In het begin van de 14e eeuw vestigden verschillende Turkse stammen zich in de stad, nadat de mammelukken de controle van Çukurova hadden overgenomen.

Vergelijkbaar met andere steden aan de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee is het secularisme sterk vertegenwoordigd in Adana. Van de gelovige inwoners is de meerderheid soennitisch. De meerderheid van de Turken, de meeste Koerden en sommige Arabieren zijn soennitische moslims. De meeste Arabieren van Adana zijn alawiet. Zij zijn plaatselijk bekend als Nusayri of Fellah. Ook is er nog een kleine gemeenschap van rooms-katholieken en enkele joodse families.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Wegenkaart van Adana

Autoverkeer[bewerken]

De E90 doorsnijdt Adana als snelweg en loopt van het westen naar het oosten van de stad. Lokaal draagt deze snelweg de namen O-51 vanuit Tarsus tot het westen van het stad, O-50 voor de ringweg en O-52 voor het oosten van de stad richting Şanlıurfa.

Luchtvaart[bewerken]

In het westen van de stad ligt de internationale luchthaven Adana Şakirpaşa. De luchthaven is geopend in 1937 en verzorgt binnenlandse en enkele internationale vluchten naar Cyprus en Duitsland. Door de sterke groei van de bevolking van Adana is ook het aantal passagiers gestegen en zo is luchthaven nu de zevende van Turkije qua passagiersaantallen. Omdat de luchthaven deze grote hoeveelheid niet aankan, is er begonnen aan de bouw van de nieuwe luchthaven Adana Çukurova, die eind 2014 moet openen. Ook bevindt zich in het oosten van de stad de NAVO-luchtbasis İncirlik.

Scheepvaart[bewerken]

Het Centraal Station

Ten zuiden van de stad bevindt zich de haven van Botaş en de haven van Toros Gübre Fabrikaları aan de Middellandse Zee.

Spoorwegen[bewerken]

Lijst van stations van de metro van Adana

Adana ligt aan de Bagdadspoorlijn. Het Centraal Station van Adana werd geopend in 1886 om de stad te verbinden met de haven van Mersin. In 1912 werd het station verplaatst naar zijn huidige locatie aan de Bagdadspoorlijn. Momenteel zijn er vijf lijnen die de stad doorkruisen, allemaal geëxploiteerd door de Turkse Staatsspoorwegen (TCDD). Deze vijf lijnen verbinden de stad met Istanboel, Ankara, Kayseri, Elâzığ en Aleppo. Hiernaast onderhoudt de TCDD ook drie regionale lijnen naar Şakirpaşa, Çukurova en İncirlik. Verder onderhoudt de spoorlijn Adana-Mersin bijna elke 20 minuten een verbinding tussen Mersin, Tarsus en Adana.[2]

Stads- en streekvervoer[bewerken]

Binnen de stad bestaat wordt het personenvervoer uitgevoerd door stadsbussen of Dolmuş-busjes. De metro van Adana bestaat uit een lijn met dertien stations (13,5 km lengte). Gepland staat een verlenging van de lijn richting de Çukurova universiteit. Adana Transit Corporation exploiteert de metro en de stadsbussen in Adana.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Archeologisch museum
  • Misis Mozaiekmuseum
  • Hassan Aga moskee
  • Kruisvaarderskerk
  • Tas Köprü (Romeinse brug over de Seyhan)
  • Ulu Cami (grote moskee)
  • Yag moskee (Eski moskee)
  • Armeensekerk

Geboren in Adana[bewerken]

Galerij[bewerken]

Partnersteden[bewerken]

Externe links[bewerken]