Adegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adegem
Deelgemeente in België Vlag van België
Adegem (België)
Adegem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Maldegem
Coördinaten 51° 12′ NB, 3° 29′ OL
Algemeen
Oppervlakte 27,65 km²
Inwoners (31/12/2017) 5.472
(198 inw./km²)
Overig
Postcode 9991
Detailkaart
Locatie in de gemeente Maldegem
Locatie in de gemeente Maldegem
Portaal  Portaalicoon   België

Adegem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Maldegem. Het ligt in de streek het Meetjesland en was een zelfstandige gemeente tot eind 1976. Adegem heeft een oppervlakte van 27,70 km² en telde einde 2007 5976 inwoners. De plaatselijke benaming luidt Oigem (IPA: [ɔiɦæm]).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Adegem is een van de oudste dorpen in Oost-Vlaanderen. Talrijke vindplaatsen uit de prehistorie tonen aan dat Adegem al sinds de bronstijd bewoond was. [1]

Bij archeologische opgravingen in 2017 werden door Monument Vandekerckhove NV in het dorpscentrum van Adegem sporen gevonden van een Romeinse bewoningssite uit het midden van de 2de eeuw n.C.[2] en in 2019-2020 werden daar vlakbij, tussen het dorpscentrum en de Staatsbaan, nog twee Romeinse huisplattegronden en een 20 meter lange plattegrond uit de bronstijd opgegraven door B.A.A.C. Vlaanderen. [3]

In de historische bronnen duikt Adegem voor het eerst op in de « Annales abbatiae Sancti-Petri Blandiniensis » in het jaar 840, onder de naam Addingahem. [4] [5]

Het maakte in de 9e eeuw deel uit van de « Pagus Rodanensis » (Rodenburg- of Aardenburggouw), evenals de beek Absinthia, de villa facum (Vake, in Maldegem) en Cambingascura (Lapschure). [6] Er was echter pas sprake van een echt dorp rond de 17e en 18e eeuw.

Het dorp behoorde tot 1796 tot het ambacht Maldegem, en werd daarna een zelfstandige gemeente. De bijnaam Adegem buiten de wereld werd bedacht in 1858 door August Van Acker, aangaande een legende dat de pest-epidemie van 1349 Adegem gespaard zou hebben terwijl de gehele omgeving van het dorp zou zijn ontvolkt.

In 1860 kwam het Schipdonkkanaal gereed, dat tussen Adegem en Balgerhoeke in de bedding van de veel oudere Gentse Lieve gegraven werd. In 1780 werd de weg van Maldegem naar Eeklo gecalseyd. De industriële bedrijvigheid bestond vooral uit een stokerij, een brouwerij en een drietal windmolens.

Het Schipdonkkanaal maakte dat Adegem in de beide wereldoorlogen in een verdedigingslinie kwam te liggen, waarbij veel schade werd opgelopen. Ook had de bezetter er van 1940-1944 een vliegveld, dat eveneens meermalen gebombardeerd werd.

Tegenwoordig is Adegem bekend als hoofdkwartier van het bedrijf E-Crane, dat uitgebalanceerde vérreikende hijskranen vervaardigt voor de schrootverwerking, het baggerbedrijf en het bulkverladen.

In januari 1977 werd Adegem bij de gemeente Maldegem gevoegd, dit gebeurde in het kader van een grootscheepse fusiegolf die tot doel had de financiële armslag van de gemeenten te vergroten. De regering legde deze fusies van bovenhand op, de bewoners hadden hierin geen inspraak. In Adegem was destijds heel wat protest tegen de aansluiting bij Maldegem.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Adegem ligt in het Meetjesland, op de grens van Zandig Vlaanderen en het Oost-Vlaams poldergebied, op een hoogte van ongeveer 10 meter. Ten zuiden van het dorp vindt men de relatief steile hellingen van de Cuesta Zomergem-Oedelem met hoogten tot 29 meter.

Tot Adegem behoren ook de kernen Kruipuit en Raverschoot.

Demografische evolutie[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen: NIS en www.meetjesland.be - Opm:1806 t/m 1991=volkstellingen; 2002=inwoneraantal op 1 januari; 2007=inwoneraantal op 31 december

Inwoners van Adegem[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Maldegem, Balgerhoeke, Oostwinkel

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]