Adelheid van Leuven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adelheid van Leuven
1103-1151
Queen Adeliza.jpg
Koningin van Engeland
Periode 1121-1135
Voorganger Mathilde van Schotland
Opvolger Mathilde van Boulogne
Vader Godfried I van Leuven
Moeder Ida van Namen

Adelheid van Leuven (Leuven, rond 1103 - Affligem, 23 april 1151), ook wel Adeliza van Leuven genoemd, was een dochter van Godfried I van Leuven en Ida van Namen. Door haar huwelijken werd ze eerst koningin van Engeland en vervolgens gravin van Arundel.

Leven[bewerken]

Adelheid trouwde in 1121 met Hendrik I van Engeland, die weduwnaar was geworden en geen mannelijke opvolger had. Het huwelijk bleef echter kinderloos.[1]

Adelheid hield zich niet bezig met politiek en landsbestuur maar was wel een mecenas van de letterkunde in Engeland. Zij was een pleitbezorger van de Bestiaire van Philippe de Thaon en een Anglo-Normandische versie van De reis van Sint Brandaan is aan haar opgedragen. Ook zou zij de dichter David opdracht hebben gegeven om een biografie van Hendrik I in dichtvorm te maken; deze is echter verloren gegaan.

Na het overlijden van Hendrik I hertrouwde zij met Willem II van Aubigny, die zich graaf van Arundel ging noemen. Uit dit huwelijk kwamen zes kinderen voort en Adelheid is daarmee stammoeder van de graven van Arundel. Tijdens haar tweede huwelijk werd zij een belangrijke weldoenster van kerken en abdijen. Adelheid en haar man ondersteunden koning Stefanus tijdens zijn strijd om de Engelse troon met Adelheids stiefdochter keizerin Mathilde.

De laatste jaren van haar leven bracht zij door in de abdij van Affligem. Evenals haar vader is ze ook begraven te Affligem.[2]