Adelheid van Leuven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adelheid van Leuven
1103-1151
Adeliza of Louvain.JPG
Koningin van Engeland
Periode 1121-1135
Voorganger Mathilde van Schotland
Opvolger Mathilde van Boulogne
Vader Godfried I van Leuven
Moeder Ida van Namen

Adelheid van Leuven (Leuven, rond 1103 - Affligem, 23 april 1151) was een hoogadelijke 12e-eeuwse vrouw, die op jonge leeftijd koningin van Engeland werd.

Leven[bewerken]

Afkomst[bewerken]

Zij was van dochter van Godfried I van Leuven en van Ida van Namen. In 1121 huwde zij met Hendrik I van Engeland, nadat deze weduwnaar was geworden en geen mannelijke opvolger had. Het huwelijk met Adelheid bleef echter kinderloos. Adelheid werd mecenas van de letterkunde in Engeland.

Stammoeder van het huis Arundel[bewerken]

Na het overlijden van Hendrik I hertrouwde zij met Willem II van Aubigny. Uit dit huwelijk kwamen wel een aantal (6) kinderen voort. Zij werd stammoeder van de graven van Arundel. Tijdens dit huwelijk werd zij een belangrijke weldoenster van kerken en abdijen. Haar levensgeschiedenis wordt verhaald in de historische roman van Elizabeth Chadwick (2011),'Lady of the English', in parallel met de levensloop van Mathilda dochter van Hendrik I.

Abdij van Affligem[bewerken]

De laatste jaren van haar leven bracht zij door in de abdij van Affligem. Bij haar aankomst in 1148 te Affligem was zij reeds verzwakt door een slepende ziekte; Zij wou blijkbaar haar laatste levensjaren toewijden aan God, en verliet echtgenoot Willem II en kinderen in Engeland. Overleden in 1151 zou ze 49 jaar geworden zijn. Begraven, evenals haar vader, te Affligem.