Adelheid van Montfort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adelheid van Montfort
-1255
Gravin van Bigorre
Periode 1251-1255
Voorganger Petronella
Opvolger Eschivat IV
Vader Gwijde van Montfort
Moeder Petronella van Bigorre

Adelheid van Montfort (-1255) was een dochter van Petronella van Bigorre en van diens derde echtgenot Gwijde van Montfort. Na de dood van haar vader in 1220, komt zij onder de voogdij van haar oom Amalrik VI van Montfort. Haar moeder trouwt in 1227 een vijfde keer met de edelman Boso van Mathas-Chabanais, en krijgt kort nadien een dochter, Mathe. Om dit huwelijk te consolideren geeft Amalrik van Montfort in 1230 zijn toelating voor een huwelijk tussen Adelheid en Jordaan Echivat, heer van Chabanais, een jonge verwant van Boso van Matha. Bij dit huwelijk wordt overeengekomen dat Bigorre naar Adelheid zal gaan, terwijl Marsan zal geërfd worden door Mathe.

Nadat Petronella opnieuw weduwe is geworden, vertrouwt zij het bestuur over Bigorre toe aan haar schoonbroer Simon V van Montfort en trekt zich terug in het klooster van Escaladieu. Deze beschouwt dat evenwel als een schenking en tracht Adelheid weg te dringen. Daarop neemt Adelheid, met behulp van haar tweede echtgenoot, de controle op over het graafschap. Zij volgt haar moeder in 1251 op, maar overlijdt kort daarop, in 1255.

Adelheid was een eerste keer gehuwd met Jordaan Eschivat III, heer van Chabanais en van Conflent, en wordt de moeder van:

  • Eschivat IV († 1283), haar opvolger in Bigorre,
  • Jordaan
  • Laura († 1316), gehuwd met Simon van Rochechouart, heer van Availles, en met burggraaf Raymond V van Turenne.

Zij trouwt in 1247 met Roland van Courtenay († 1271), heer van Illiers-en-Auxerrois, graaf van Chieti, zoon van Robert van Courtenay, heer van Champigneulles en kleinzoon van Peter I van Courtenay, heer van Courtenay.